måndag 28 juni 2021

Rea på plantskolan

Jodå, jag var på plats vid Oppmanna plantskola i god tid före öppning imorse. Idag var det nämligen dags för deras årliga sommarrea, och den vill man ju bara inte missa, för det är sannerligen en rea som heter duga. Alla perenner kostar 15 kronor styck, oavsett tidigare pris, och på alla sommarblommor är det 50%. Klart man kommer hem med skåpbilen full då. Fast jag får ändå säga att jag lade band på mig i år. Köper man perenner måste man ju ha en plan för dem också, och det har jag inte riktigt i år. Jag tänker att om jag gräver nytt ska jag mest försöka plantera buskar och träd, som sköter sig själva lite mer än vad rabatter gör. Vi får väl se hur länge det där håller...


En del perenner blev det iallafall, fast jag höll mig ett fåtal sorter och köpte plantor många av samma sort. Det blev ett flak med murgröna (standardköp), ett par gräs, ett helt gäng nävor av sorten 'Cambridge' och en rosablommande marktäckare som heter hängslöja 'Baby's Breath'. Nävorna har jag faktiskt en plan för uppe vid uteplatsen, men i väntan på att jag ska ta tag i grävningen där har jag planterat dem i en stor plåtbalja. Jag tänker att det är trevligare att de får synas så länge, än att jag bara jordslår dem i en pallkrage i köksträdgården. De blommar ju redan så fint. 


Annars köpte jag mest sommarblommor, som till exempel petunior av sorten 'Surfinia'. Just de här blommorna är mer guldrosa i färgen i verkligheten. Jättefina! 


Jag köpte också rosa margueriter och vit lavendel, som jag har planterat om i olika krukor och ställt ut lite här och var. Två krukor hamnade på uteplatsen. 


Dagens bästa fynd var ändå ett jättestort och frodigt exemplar av blyblomma, som jag har gått och sneglat på ett par år i rad men varit alldeles för snål för att köpa. Jag följde Victoria Skoglunds råd och planterade om den i en större kruka när jag kom hem. Sen ska man visst låta den stå i skuggan två veckor efter omplantering och inte vattna den allftör mycket, innan den hinner etablera sig i den nya jorden. Plantan jag köpte var egentligen uppspaljéad på pinnar, men jag släppte ut grenarna och tänker låta den växa yvigt och fritt. Det är ändå bra stadga i grenverket, så det ska nog gå bra. 


De himmelsblåa blommorna är verkligen ljuvliga, och blomningen lär pågå från maj till september. Det tackar vi alldeles särskilt för. Blyblomman går att övervintra om man förvarar den svalt och frostfritt, så det ska jag naturligtvis försöka göra sen. 


Det blev en härlig semesterdag med trädgårdstema. Nu väntar fyra arbetsdagar innan den riktiga semestern tar vid. Men den som väntar på något gott...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!