onsdag 13 oktober 2021

Jag ska bara titta...

Att åka till plantskolan för att "bara titta" när det är 50% rea är ungefär lika döfött som att titta på hundvalpar och tro att man kommer därifrån utan att vara nybliven hundägare. Efter jobbet idag kikade jag inom Växtmästaren i Osby och kom hem med skåpbilen full av buskar: Två rejält stora exemplar av havtorn 'Hikul' och två täta och fina smällspireor av sorten 'Tiny Wine'. Och jag som bestämt påstod att trädgårdssäsongen 2021 var slut för min del...


'Hikul' är ju en väldans trevlig buske. Jag har den redan på två andra ställen i trädgården, och dess silverludna blad bildar verkligen en superfin kontrast i en grön omgivning. Dessutom tål den både salt (för er som bor vid havet) och torka. Inspirerad av Victoria Skoglund kommer jag att klippa ner dem för att få dem mer klotformade på sikt. Frågan är ju bara om jag ska klippa dem redan nu eller vänta till våren. Jag väntar nog, för nu är de så uppväxta och fina som de är. 


Jag är ju svårt förtjust i spireor av alla de slag, men de mörkbladiga sorterna är onekligen extra ståtliga. 'Tiny Wine' påminner om den kanske mer kända 'Diabolo', men den blir inte lika hög utan håller sig runt en meter. I maj-juni blommar den riktigt med små rosavita blommor, och sen får den dekorativa frökapslar på hösten. Bladen är betydligt mer purpurfärgade i verkligheten, fast det tycktes visst vara helt omöjligt att fånga på bild idag. 


Jag ska nog jordslå buskarna över vintern och flytta dem till våren, när jag har bestämt var jag egentligen vill ha dem. Så gör jag ofta när jag höstfyndar plantor, och det går ju faktiskt hur bra som helst. Nu har jag ju faktiskt redan en uppgrävd tom rabatt, där dahliorna stod tidigare. Dem var det för övrigt himla bra att jag grävde upp i helgen, för nu har vi haft rejäl nattfrost två nätter i rad. 


Kanske planterar jag rentav spireorna på varsin sida om grindöppningen och låter det vara så sen. Fast då får jag gräva lite på andra sidan också. Där växer det egentligen redan en pion, men den är inte alls speciellt lycklig där och har nog inget emot att flytta på sig. Den skull ju kunna få bo i en pallkrage så länge.


Ja, lite mer plantering hinner jag nog med innan vintern kommer på riktigt. Kanske hinner jag rentav med en jag-ska-bara-titta-runda till innan rean tar slut, hehe! Nu har jag ju flera tomma pallkragar som skulle kunna husera både det ena och det andra över vintern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!