söndag 18 september 2022

Bronsrodgersia

På ena sidan av terrasseringen ner mot bastustugan växer det ett vildvuxet gammalt buskage bestående av forsythia och snöbollsbuske. Det är egentligen hur muterat som helst, men jag tycker att det är mysigt med den uppväxta lummigheten, som dessutom hjälper till att gömma området runt bastustugan. Under buskarna växer det mest kirskål, men närmast gruset har jag rensat upp och bland annat planterat en uppstammad perukbuske och marktäckande murgröna. Här växer det också ett gäng 'kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost', och utanför bild några bronsbräken och ett litet kluster med kärleksört. 


I sommar har jag kommit på att det skulle vara fint att plantera in bronsrodgersia i bakkant. De är ju så himla maffiga med stora blad som tar för sig både på höjden och bredden, och sen tänker jag att färgen på bladen skulle kunna bli en superfin kombination med perukbuskens rödlila blad. Skuggtålig är den också. Jag har spanat efter plantor lite här och var utan att hitta några, men skam den som ger sig. Igår hittade jag vad jag letade efter på Flyinge Plantshop, och tre plantor fick följa med hem. 


Jag hoppade i trädgårdskläderna efter frukost och såg till att de små plantorna kom i jord direkt. Just nu ser de ju inte så mycket ut för världen, men på sikt kommer de förhoppningsvis att fylla ut både på höjden och bredden. (Sluthöjden blir hela 100-120 centimeter.) Dragspelsspaljén i pil fyller ingen som helst funktion mer än att markera gräns mellan den tuktade delen och vildmarken bakom. Den kan jag enkelt plocka bort eller flytta en bit bakåt, när rodgersiorna har växt till sig och pockar på mer utrymme.  


När jag ändå höll på och grejade, så passade jag på att klippa in murgrönan lite grann. Det får man göra då och då, för den växer så det knakar och letar sig långt ut på gruset. Sen blev det lite annat trädgårdspyssel resten av dagen. En riktigt härlig septembersöndag. 

2 kommentarer:

  1. Det kommer bli väldigt fint så småningom. Vad kul när man hittar det man söker. Det är så fint hos dig. Kram Pia

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!