lördag 17 december 2022

Min barndoms adventskyrka

Jag plockar fram mer jul undan för undan. Allt ligger i lådor på vinden där det är dålig takbelysning, så jag passar på att gå upp och rota de dagar jag är hemma i dagsljus. Idag letade jag fram min barndoms gamla adventskyrka, som har mer än 40 år på nacken. Jag minns att jag hade den i mitt rum på Blodstensvägen i Uppsala, och det måste iallafall ha varit före 1982, för då flyttade vi därifrån. På den tiden hade kyrkan rött tak med silverglitter, men häromåret målade jag om det i allmogegrönt och det tycker jag faktiskt var ett himla bra beslut, för nu vill jag ha den framme igen. 


Det sitter egentligen en lamphållare på insidan av taket, men eftersom kontakten var ojordad och jag inte orkade byta den, så har jag lagt in en ljusslinga istället. Det innebär att jag dessutom kan ha kyrkan var jag vill, utan att behöva närhet till ett vägguttag. I år stoppade jag in en extra lång ljusslinga med 100 små dioder på ståltråd. Jag låtsas att det är gudstjänst där inne med en massa brinnande ljus i fönstren.


I år får adventskyrkan stå på det nya fönsterbordet i gröna rummet. Där passar den fint, och man ser den både från köket och hallen. På bordet står också två små persikorosa julstjärnor, som jag köpte under gårdagen. Visst kan julen vara rosa och grön? 


Speldosan på kyrkan fungerar fortfarande fint efter 40 år. Om man drar upp fjädern spelar kyrkan "Stilla natt". Först i ganska snabbt tempo, men sedan allt saktare och saktare, tills den tystnar. Det är ljudet av min barndoms jular, när jag låg i min säng om kvällarna och lyssnade mig till sömns. 


För övrigt har vi haft riktigt kallt i "Glesbygd" idag. När vi vaknade stod termometern på -18 grader, och även om temperaturen har stigit till -11 under dagen, så är det fortfarande härligt kallt ute. Torr kyla är verkligen otroligt mycket mer behaglig än den vanligtvis så råkalla fuktiga skånska vintern. Maken och jag drog på oss underställen och gick en liten promenad i solen före lunch, och det var riktigt skönt. Nu sitter vi i långkalsongerna och dricker kaffe i väntan på fotbolls-VM. En sådan mysig lördag! 

2 kommentarer:

  1. Precis en sådan kyrka hade vi också som mamma gav till min äldsta son. Den har fortfarande rött tak med glitter och mitt barnbarn tycker att man kan parkera bilar i den. Självklart kan julen vara rosa och grön om man vill så. Här sitter vi också i soffan med lite glögg och glor på fotboll, hockey, skidskytte heeeela dagen lång. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att du också har en fin dag. Och självklart kan man använda adventskyrkan till bilparkering. Härligt med ett kreativt barnbarn! 🙂

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!