lördag 4 maj 2024

Ny dag i köksträdgården

Ännu en härlig dag med ljuvligt väder, och jag har grejat vidare i köksträdgården hela dagen. Jag har bytt fler pallkragar, och när man måste byta båda tar det sin lilla tid. Jag inser att det nog var länge sedan jag grävde ur dem ordentligt, för jag har fått rensa bort extremt mycket trassliga rotklumpar, och de har inte alltid varit lätta att få loss. Jag har blandat upp den gamla jorden med ny jord och kogödsel. De åtta säckarna jag köpte igår är redan slut. 

Idag har jag också direktsått diverse blomsterfröer lite här och där i köksträdgården. Sallad och sockerärter har jag också sått, men i övrigt blir det faktiskt mest blommor i år. Nu börjar för övrigt tiden på året då jag har noll motståndskraft mot fina blommor som kommer i min väg i butikerna. Igår kom jag hem med en rosa nemesia. Har jag haft en sådan förr, tro? Jag tror faktiskt inte det. Den lär vara tålig och blomma hela sommaren. Man behöver inte ens klippa bort vissna blommor, för växten ordnar det själv. Det gillar vi. 

Jag grävde bort två urtråkiga amerikanska blåbärsbuskar härförleden, och som ersättning har jag planterat en krusvinbär av sorten 'Jogusto'. Krusvinbär kallas också jostabär och är en korsning mellan krusbär och vinbär. Det tycker jag låter spännande, men jag fegade lite och köpte bara en buske. Fast tur var väl det, för det var stenigare i marken än vad jag kom ihåg. Jag fyllde ut tomrummet med två plantor jätteverbena istället, för dem behövde jag inte gräva ner lika djupt. 

Kronblom (a.k.a. Mark Levengood) har fått komma ut ur ladan. Hans sommarjobb som regnmätare startar idag, vilket kan komma väl till pass eftersom det förmodligen ska regna imorgon. Fast jag får nog ta och diska ur mätarglaset, för jag ser nu att det är allt annat än rent. 

Att stoppa dahliaknölar i plastpåsar med jord har visat sig vara ett extremt effektivt sätt att väcka dem till liv. Jag hade ett helt gäng i växthuset, som jag har stoppat ner i zinkhinkar och krukor idag. En del av dem har också hamnat i pallkragar. Sedan tidigare har jag även satt några i plasthinkar, som jag sedan sätter i stora korgar och ställer upp på uteplatsen. När den är städad...


Med tanke på hur många timmar jag har lagt på att röja och fixa här nere den senaste tiden, så är det fortfarande ändå ganska rörigt. (Utanför bild.) Det står otömda krukor och diverse annan bråte kvar borta vid skräphörnan, och de gamla murkna pallkragarna ligger i en hög och väntar på att bli körda till tippen. Hyllan, som jag tillfälligt hade ställt på bordsunderredet, slängde jag iallafall in i ladan i slutet av dagen. 

Jag älskar dagar som den här, när jag bara får drula runt och pyssla med sådant som faller mig in. Jag jobbar ganska hårt, men det är vansinnigt njutbart. Vi får väl se vad morgondagen bär med sig. Om det regnar hittar jag kanske på något helt annat. Que sera, sera

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!