söndag 13 november 2016

Smålandsjul på Huseby

Här kommer en liten bildkavalkad från gårdagens besök på Huseby. Julmässan här pågår i en hel vecka varje år i november och är Nordens största, med över 170 utställare. Mycket att titta på, med andra ord, och mycket folk med för den delen. Jag tog så himla många bilder, så jag får nog spara några till ett annat inlägg framöver. 


Huseby är ju ett gammalt bruk, vilket man ser på flera av de gamla industribyggnaderna. I båda byggnaderna på bilden finns det mängder av fint hantverk att titta på nu under julmässan. Härligt mustiga färger får man säga, och fint med dammen alldeles utanför.


Julmarknaden är spridd över hela området, både utomhus och inne i flera av de gamla husen. Grönmålade fönster var jag ju tvungen att fotografera. Så himla fint!


En del byggnader är även museum, där man kan titta in och lära sig mer om svensk historia. Jag gissar att dessa är öppna även andra tider på året, och inte bara i samband med julmässan (som alltid pågår i en hel vecka). Tänk att gammal järnskrot kan vara så vackert! Vad kan det vara, månntro? En gammal turbin av något slag? Mina tekniska kunskaper är ytterst begränsade...


Det säljs en hel del ätbart och iögonfallande godsaker på marknaden. Kanderade äpplen ser ju alltid så himla goda ut, men jag har faktiskt aldrig provat det. Är det lika gott som det ser ut?


Vanliga äpplen är nog iallafall både godare och vackrare. Och halmbalar är ju himla dekorativt. Det kanske man borde baxa hem en till advent och ha ute i trädgården, hihi!


När vi kom vid 13-snåret var det lagom många besökare, men när mörkret började falla blev det desto fler. Marknaden hade öppet till klockan 20, och många väntade nog med att komma till framåt kvällen. 


Tomten var naturligtvis på plats och vinkade glatt till alla som gick förbi. Han var nog ändå lite frusen, stackaren. Undra om han fick någon glögg att värma sig med?


Rimfrost i träden och tända lyktor, lampor och slingor överallt gjorde onekligen sitt till för att bidra till stämningen. Undrar just om det hade varit lika mysigt att klafsa runt i ösregn och lera?


I ett litet växthus kunde man gå in och sätta sig och dricka glögg och värma sig en stund. Det fanns också små värmestugor lite överallt, där man kunde gå in och äta sin korv eller dricka sitt kaffe. Tur det, för det var verkligen KALLT igår!


Framåt skymningen tändes 500 marschaller och 200 julgranar över hela området. Nästan lite magiskt!


Vi skrattade lite åt tanken på hur stort marschallkontot måste vara varje år. Det kanske man skulle budgetera för här hemma också, hihi!


Jag handlade en fin stickad mössa, saffransbullar, svagdricka och lite godis. Det fanns jättefina fårskinn och fårskinnstofflor som jag klämde lite på också, men det har jag ju redan hemma. Av mina väninnor fick jag en fin lummerklädd stjärna att hänga på någon dörr eller vägg till advent. Utflykten var nämligen min försenade födelsedagspresent.


Framåt sen eftermiddag började vi dra oss mot parkeringen igen. Vi hade ju en timmes resväg tillbaka söderöver, och väninnorna hade ett tåg från Osby att passa för att ta sig tillbaka till Malmö igen.


Och jag passade på att hämta upp maken som kom från motsatt håll till samma tågstation, körde hem till Solhäll, tinade mina frusna tår och redigerade alla vackra bilder. Jul på Huseby får det nog bli nästa år också!

6 kommentarer:

  1. herreguud vad fina bilder, så vackert. jätteskönt att ligga i sin sköna varma säng och njuta av vinterjulstämningen. min caps lock funkar inte, så det är små bokstäver och inga utropstecken som gäller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker om bilderna!
      Idag ligger jag också i min sköna varma säng och bara njuter av att vara ledig. :-)

      Radera
  2. Det ser hyggeligt ud! Dejlige, stemningsfulde billeder. Vi var også på julemarked i går, på Gavnø Slot. Det er også stort (150 boder), og det var vældig fint, men alt sammen holdt indendøre, så der var trangt. Jeg synes bedre om ideen med at sprede markedet over er større område som det du fortæller om :-)
    Hilsner fra Nana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gavnø slott måste jag googla, eftersom jag inte riktigt vet var det ligger.
      Låter härligt med en julmarknad på slottet, ändå! :-)

      Radera
  3. Vilken fantastisk marknad detta måste vara! Miljön ser helt underbar ut så julstämningen infinner sig. Skulle vara roligt att åka dit något år.¨
    Hoppas din förkylning är bättre!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag snorar fortfarande, men känner mig definitivt piggare. Tackar som frågar!
      Har du möjlighet att besöka Huseby, så kan jag verkligen rekommendera det. Det lär vara fint på sommaren med, har jag hört.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!