söndag 26 juli 2009

Solens baksida...

Baksidan av Solhäll är inte lika tjusig som glasverandan på framsidan, men här finns en liten baktrappa och en verandalik utbyggnad, som går under namnet "smatten". Den har förmodligen tillkommit långt senare än resten av huset, och är egentligen allt annat än "välskräddad", om man uttrycker sig så.

Vi använder mest den här delen av huset som förråd, och kylskåpet är förpassat ut hit för att spara plats i köket. (Eller för att det helt enkelt inte finns någon naturlig plats för ett kylskåp i köket...)

Det har ju på något sätt känts som högre prioritet att fixa till framsidan av kåken, så "smatten" har fått stå och flagna bäst den vill under ganska lång tid.

Ett steg i riktning mot en "makeover" togs redan förra sommaren, då vi putsade om huset. När putsen revs på baksidan, visade det sig att det en gång i tiden även hade funnits ett större fönster på den vägg som nu är huvudgavel för våra sängar. (Det lilla fönstret till höger om dörren leder in till badrummet.)

Efter att putsningen var klar, målade vi både dörren och badrumsfönstret i samma röda färg som dörrar och fönster på framsidan av huset.

Vi målade även yttersidan av trappan, där vi använde samma varmgrå silikatfärg som på den övriga husgrunden. Ledstången fick en omgång svart färg, som passade fint ihop med de nya stuprännorna. ("Dörrskrapan" är av gummi, och är inköpt under hösten 2008, på en av Hemtex otaliga reor.)

Vi hittade en dörrknackare i form av ett lejonhuvud på Optimera i Kristianstad, och även om den är lite i blankaste laget, så pryder den nu bakdörren, iallafall tills vidare.

Själva trädelen av utbyggnaden lät vi vara som den var, men så för ett par veckor sedan kändes det som om det var dags att ta tag även i den delen av huset.

Underarbetet var trots allt ganska enkelt; vi bestämde oss iallafall för att inte krångla till det så mycket. Den färg som flagnade och satt lös skrapades bort, och när det var gjort åkte pensel och färg fram nästan direkt. Vanlig vit villafärg, precis som på verandan på framsidan, och vips så var allt färdigt på en och en halv dags jobb! (Och då ingår det lååååång torktid mellan omgång ett och två i den tiden!)

Som man ser ganska tydligt på den här bilden är träpanelen av någon anledning ojämn i nederkant. Vi funderade på att försöka kapa av den delen som går ner lite längre, men upptäckte håligheter i grunden undertill, så vi lät det vara. Har man ett skevt hus så har man!

Det roliga började sedan när vi fick gräva ur vår första riktiga "rabatt", lägga ny jord och plantera lavendel och kaprifol. Förhoppningsvis kommer kaprifolen gilla att klättra i spaljéerna som vi satt upp på båda sidorna om fönstret. Det vore så klart trevligt med lite gröna väggar i allt det vita!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!