torsdag 13 augusti 2009

Nutcracker

Som 19-åring åkte jag till USA för att jobba som au pair under ett år. Jag har många värdefulla minnen därifrån, bland annat var det väldigt spännande att få ta del av de amerikanska traditionerna i samband med de olika högtider som inföll under året.

Att fira jul i staterna är onekligen en upplevelse som har gjort outplånliga intryck på mig, - är de något jänkarna kan så är det att juldekorera! De har till och med affärer som säljer fantastiska juldekorationer året runt!

Min amerikanska familj hade flera s.k. nutcrackers, nötknäppargubbar, under sin gran. De var olika stora och klädda i olika slags uniformer, och såg himla lustiga ut där de stod på rad under de barriga grenarna. Vad de egentligen hade med julen att göra vet jag faktiskt inte, men de har fastnat i minnet på mig. När jag tänker på amerikansk jul tänker jag på dessa små soldater.


Det blev aldrig av att jag köpte med mig någon egen nutcracker när jag åkte hem, men så i julas förde jag saken på tal när min svägerska, som bor i Los Angeles, var hemma och firade jul. Hon lovade att köpa en till mig på julpyntsrean efter nyår och ta med den hem till Sverige vid nästa tillfälle. I maj i år kom hon hem med ett avlångt paket, som hon gömde i ett skåp hemma hos min svärmor.

Så kom det sig att jag idag, på min 38:e födelsedag, fick min alldeles egna nutcracker! Han är så gräll och tjusig, lagom hög, och trycker man på en spak baktill så gapar han stort, redo att knäcka nötter.

Givetvis längtar både han och jag till i december, då han ska få stå i givakt under julgranen på Solhäll och bidra med lite amerikansk jultradition mitt i den svenska idyllen!

Tack C!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!