lördag 12 september 2009

Pysselmaja

Så länge jag kan minnas har jag älskat att pyssla, plocka, klippa och klistra. Jag har aldrig ägt en kalender som jag inte gjort om framsidan på, och mina fotoalbum har alltid varit som små collage, med bussbiljetter, vykort, drinkpinnar och annat krafs man samlat på sig kring just det tillfälle då fotot togs.

För några år sedan insåg jag att det fanns ett namn och en hel marknad för det jag alltid hållit på med: Scrapbooking! Denna insikt har visserligen gjort min plånbok något tunnare (för vem kan gå in på t.ex. Panduro Hobby utan att få med sig åtminstone några fina papper?), men tillvaron ack så mycket trevligare!

Till att börja med pysslade jag mest ihop gratulationskort av olika slag. Det är kul att kunna göra personliga hälsningar till födelsedagsbarn, nygifta par och nyblivna föräldrar!


Mitt första projekt med foton blev att skapa mitt eget barndomsalbum, utifrån gamla kort jag hittade hemma hos mina föräldrar. Arbetet med albumet blev verkligen en resa "down Memory Lane"!

Idag, när jag fotograferar en hel del själv, "scrappar" jag mest de allra bästa bilderna. - Det skulle helt enkelt ta för lång tid att göra albumsidor av allihop, och då tror jag också att pysslandet skulle tappa sin tjusning lite grann.

Nu har jag insett att det går att "scrappa" det mesta. Den kan till exempel vara trevligt att göra personliga små presentaskar:

Nackdelen med min lilla hobby är att man måste få lov att bre ut sig. När man är som mest uppe i något ligger det papper, klister, spillbitar och små pryttlar över hela bordet, och om det då råkar vara köksbordet så är det inte alltid så praktiskt. Under åren har jag dessutom bunkrat upp en hel del material, som bara ligger och väntar på att bli använt.

Drömmen är att kunna ha en egen pysselhörna någonstans, där grejerna kan bli liggande framme när man är mitt uppe i något och måste pausa, utan att det stör den allmänna ordningen. I källaren på Solhäll finns det ett helt OK litet rum i anslutning till pannrummet, som man skulle kunna ställa i ordning till ett pysselrum.

En annan dröm är att hitta ett gammalt arkivskåp, där jag skulle kunna samla alla fina papper och annat material. - Som ett stort pysselskafferi, helt enkelt! (Jag såg just ett sådant skåp som jag vill ha på en loppis för ett år sedan, men då hade jag inte riktigt pejl på var jag skulle kunna ställa det. Där missade jag en fin 75-kronorsaffär...)

Visst låter skapandet av mitt nya pysselrum som ett perfekt inomhusprojekt i vinter!? Tills dess brer jag ut mig på köksbordet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!