måndag 19 oktober 2009

Värmekälla

I ett alldeles eget rum i källaren på Solhäll bor vårt dåliga samvete: En oljepanna med minst 30 år på nacken.

Man kan tycka vad man vill om oljepannor, men nog har vårt brandgula vidunder varit en trogen vän, så här långt. Visserligen självdog pumpen vid ett tillfälle, men det var bara att starta om pannan så fungerade den igen. Och vid ett annat (ytterst pinsamt) tillfälle stannade pannan för att oljan tog slut... Det visade sig då att mätaren på oljetanken gav gladare besked än vad verkligheten kunde leverera.

Annars spinner pannan som en katt där nere i sitt källarrum. Det skapar allt en känsla av välbefinnande, när man ligger i sängen en kall morgon och hör hur det brummar till nere i källaren när pannan går igång!

Med dagens teknik och miljökunnande (och oljepriser med, för den delen) känns det inte riktigt som oljepanna är något man vill leva med i längden, så vi funderar som bäst på att byta ut pannan mot en annan typ av uppvärmning. Vad ska man då välja? Luftvärmepump? Vattenvärmepump? Luft/vattenvärmepump? Bergvärme? Pellets? Aj, aj sicken djungel...

Eftersom huset är så pass gammalt (från slutet av 1800-talet) har vi kommit fram till att det bästa nog är att anlita expertis. Någon sakkunnig får helt enkelt ta sig en titt och sedan rekommendera vad som skulle kunna vara lämpligt. (Att vi råkar bo granne med en VVS-kille som är traktens återförsäljare för NIBE är ju en härlig "co-incidence". Han ligger "risigt" till att åka på uppdraget, hehe!)

Oavsett vad som kommer att flytta in i källarrummet när den gamla pannan åker ut, så är den stora drömmen att kunna sätta in en braskamin uppe i huset. Det finns ju många restaurerade gamla kaminer på marknaden, men även en hel del nytillverkade i gammal stil, som också är fina. Om man råkade få 25.700 kr över någon månad (hrmm) skulle man till exempel kunna slå till på en sån här fin historia från Byskeugnen:

Och då ingår inte ens installation...

Än så länge drömmer vi vidare och håller tummarna för att vår panna tänker samarbeta med oss ännu en vinter. Och imorgon ringer jag och beställer 1,5 kubik olja...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!