söndag 19 december 2010

Här va're gran

Igår tog vi oss en tur in till Kristianstad för att handla de sista julklapparna. Jämfört med förra helgens besök i Malmö kändes stressnivån hyfsat okej, även om det naturligtvis var full fart på köprushen, så här sista helgen innan jul. På vägen hem stannade vi och köpte en julgran, - i år blev det en tät och fin blågran som doftar alldeles fullkomligt underbart! (Men ack, vilka vassa barr... Mina händer är fulla av små röda prickar idag.) 

Vi firar vår tredje jul på Solhäll, och varje år har granen stått på olika ställen. I år hamnade granen i röda rummet, i hörnan mellan soffan och hallen. Vi tänkte att det var lika bra att prova den hörnan, eftersom det är här den kommer att hamna i framtiden, när den öppna spisen är färdigmurad i hörnet i gröna rummet. Och visst passar den riktigt bra där den står!

(Här syns det hur fult det är uppe vid taket, utan taklister...)

När det kommer till julgranspyntning gäller devisen "more is more". I år hade vi extra många kulor att välja mellan, eftersom pyntlådan från lägenheten i stan har fått flytta med till "Glesbygd". I år blev temat rött/guld/vitt/halm. Jag passade på att byta alla band till röda fina sammetsband (färdigknutna från det stora blågula varuhuset) för lite extra röd touch.


I toppen tronar en gammal ängel som har varit med mig sedan jag var liten. Fast jag inte var så gammal så minns jag väl hur mina föräldrar och jag köpte henne på Wesselsvaruhuset i Uppsala. Inuti ängeln har någon skrivit årtalet med bläckpenna: Julen 1976.


Det är bara några dagar kvar till jul och vi har fortfarande inte riktigt koll på var/när/hur-logistiken. Vi vill vara hemma hos oss, mina föräldrar vill vara hemma hos sig och svärmor vill vara hemma hos sig. Vinterväglaget bidrar nog mer än någonsin till att alla verkar nöjdast med att bara vara hemma och ta det lugnt i jul.

Den preliminära planen var ändå att vi skulle träffa sambons familj över dagen den 23:e, men nu fick vi fick just veta att amerika-svägerskan eventuellt inte tar sig hem tills dess, p.g.a. det dåliga vädret. Hon skulle ha kommit redan idag, men eftersom flygen över Atlanten är inställda till gud vet när, så är det inte säkert att hon hinner komma hem till jul alls. Trist...

Det slutar väl med att var och en stannar hemma hos sig och att vi får öppna julklapparna och äta julmiddag via Skype,  - julfirande a la modern familj, hehe!

13 kommentarer:

 1. Er gran ser ju ut som klippt och skuren ur ett heminredningsreportage!!! En riktig gran - så vacker och så fint den ser ut att passa där den står!

  Ja du, detta med vart man ska under julen, vilka som ska komma etc...tror jag många pusslar med just nu...särskilt med tanke på det eländiga snöovädret! Visst är det vackert med julsnö, men det kan ju vara måtta på den varan också!
  Själv blir jag nog kvar i Sthlm som det ser ut! Ingen jul i torpet i år - där jag alltid brukar fira jul! Jättetrist! Får försöka gilla läget här i stället!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Det är bara Piff o Puff som saknas, granen är som tagen ur en saga..jättefin!
  Detta eviga körande hit o dit över jul lockar inte mig längre. Vi får alternera istället, ett år här o där, rättvist åt alla håll..

  Ha en skön 4:e advent, kram Tina

  SvaraRadera
 3. Hej!!
  Vilken vacker gran!!!

  Vi firar Jul i Norregård, 15 personer...
  Kul men det blir mycket att stå i!!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Det där med taklisterna hade jag inte sett om du inte påpekat det och så är det nog ofta. Endast man själv ser det!

  Jag har ett par klappar kvar att köpa och det ska göras i morgon är det tänkt.

  Julafton ska vi fira här, det gör vi helst. I år är det makens pappa med sambo och makens två systrar och den enas sambo som kommer. Vi blir 9 personer och det känns precis lagom tycker jag.

  Hoppas du har en riktigt mysig söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Vilken Kalle-Anka gran ni fick tag på, taklister eller inte. Ser inte att det saknas något på bilden. Fint med minnen kring toppängeln också...
  Jul via skype, he he, den var bra....som om mormor skulle förstå sig på skype, hon har inte ens en dator!'Eija

  SvaraRadera
 6. Skitsnygg! Och jag älskar den råa väggen bredvid!

  SvaraRadera
 7. Vilket helt fantastiskt rum med "mustiga" färger! Jag älskar det!!!! :0) Om du inte passar dig kanske jag kommer över och deltar i er lugna jul. *hehe*

  Du skulle aldrig ha frågat om odling... Nu ska du få dig en kommentar du sent ska glömma. ;0)

  Vi har både egensnickrade lådor såväl som pallkragar i vår köksträdgård. Såhär i efterhand kan jag känna att pallkragarna är väl onödigt att lägga pengar på eftersom det är så enkelt att snickra ihop lådor själv. Välj ett lite grövre virke som är utan impregnering för att slippa gifter i det du odlar. Man kan olja in virket innan man bygger lådorna så håller de lite bättre...

  Jag har aldrig misslyckats med dessa grönsaker.
  Rödbeta, sockerärt, spritärt, sallad (plock), gul lök, potatis, mangold och vaxbönor. Fråga så mycket du bara vill för jag brinner verkligen för att sprida lyckan det innebär att ha en köksträdgård!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 8. Härligt med äkta gran, verkligen fina kulor. Jag håller med dig om att det ska vara så mycket som möjligt i granen. Jag brukar hänga i så mycket att mamma brukar säga stopp, det är ju alltid hon som måste plocka ur allt efter jul.

  Hoppas ni löser era julplaner, själv så åker jag hem till mor och far, medan David åker upp till Skellefteå.

  SvaraRadera
 9. Superfint å Superjuligt :)

  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  Fortsätter......
  Välkommen
  Håkan

  SvaraRadera
 10. Vilken piff och puff gran, den gjorde sig verkligen i ditt röda rum. Ser väldigt mysigt ut. Ha en fin start på julveckan, själv skall jag handla de sista klapparna imorgon.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 11. Jädrans säger jag bara!
  Vad fint det ser ut!
  "Julmyskänsla" på hög nivå=))

  Vi delar upp oss i jul.
  Dom äldre i familjen orkar inte flacka och fara och inte några av oss yngre heller så vi träffas alla på annandagen här i Uppsala istället.
  Känns lugnt och skönt.
  Annars brukar det vara den stora stressen med farandet fram och tillbaka.

  Hoppas att du får en skön vecka!

  SvaraRadera
 12. Nämen, så himlans mysigt ni har det i stugan!
  Jag gick ju igång på den röda tapeten DIREKT:)
  En stuga med MYCKET julkänsla....

  Jag tycker minsann granen skall vara rejält pyntad, såsom Disneygranarna är:)
  Er var jättefin och det kanske var värt alla prickarna på händerna?!?!

  Ha nu en skön vecka och NJUT...
  Kram
  Marianne

  SvaraRadera
 13. Jag tror minsann ni hittat den perfekta granen!
  Hur snygg som helst i hörnet där. Gillar också brädväggen jättemycket.

  Ja, inte helt enkelt att få ihop julfirandet. Tycker som du/ni Hemma är bäst!

  Kram, kram denna kalla måndagsmorgon.

  Ps. Går du i odlingstankar? Du får komma hit på "studiebesök" till våren när odlingslådorna syns under snön igen. Vi fick till vårt lilla "land" i våras och är så nöjda!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!