fredag 31 december 2010

Hej då 2010!

Januari
Minns man annat från decenniets nya början än att det var snö och kallt? Och då trodde man att det var en tillfällighet, en undantagsvinter. Nu vet vi bättre. Vi trotsade väder och väglag och tillbringade var och varannan helg på Solhäll, som då fortfarande var vår fritidsbostad. I stan var vi mest när vi jobbade på vardagarna, lägenheten började mer och mer kännas som en transitplats, där vi sov på vardagarna och packade om för nya weekendresor till "Glesbygd".


Februari
Den smällkalla kylan fortsatte, och snödrivorna klättrade meterhöga mot husväggen. Vi hade isras från taket så att hela hängrännan plattades till, och snöskottning tillhörde ständiga inslag i helgaktiviteterna på Solhäll. Vi följde OS i Vancouver på TV, och hemma införde vi vår alldeles egna olympska gren: Musjakt. En dag kom sambon hem med bilhandtaget löst i handen; vi insåg att det var dags att ta farväl av vår tappra lilla Clio, och innan dagen var till ända så var vi ägare till en ny bil.


Mars
Vintern höll fortfarande Skåne i sitt våld, och det började kännas som om våren aldrig skulle komma. Jag fick hybris på trädgårdscentret, köpte massvis med fröer och gav mig på min första försådd. Föga anade jag då hur taffligt resultatet skulle komma att bli... Vi offentliggjorde beslutet om att flytta till Solhäll permanent till sommaren, och jag ansökte om tjänstledigt från mitt jobb. 


April
Så kom äntligen våren! Tulpaner och krokus spirade i trädgården, och mot slutet av månaden gick det att börja plantera perenner så smått. Vi firade påsk på Solhäll och kände att vi mentalt hade flyttat dit för länge sedan. Plötsligt en dag låg vår lägenhet i "Storstad" ute till försäljning; pusslet började falla på plats.


Maj
Kan man annnat än älska maj?! Trädgården grönskade, planteringsbordet kom på plats, vi var duktiga och röjde av massvis och fyllde en hel container. Hux flux, så var lägenheten i "Storstad" såld! Inte en endaste gång under processen fick vi kalla fötter och ångrade vårt beslut.


Juni
Jag jobbade min sista dag och blev storslaget avtackad av mina söta kollegor. Vi firade traditionsenlig midsommar på Solhäll tillsammans med våra vänner, jag skaffade en ny dator och vi installerade tvättmaskin och torktumlare i källaren på Solhäll. För varje tur som gick till "Glesbygd" så packade vi bilen full med saker som skulle flyttas med från stan. Nästan alla våra möbler i lägenheten såldes på Blocket. 


Juli
Värmebölja och flytt! Under sommarens tre hetaste dagar tömde vi lägenheten, två vindsförråd och två källarförråd. Trots att vi gjort oss av med mycket så fyllde vi ändå två lastbilslass och fick köra i två omgångar till "Glesbygd". Väl framme förundrades vi över hur smidigt allt ändå fick plats i vårt lilla hus, även om råvinden blev ganska proppfull med ouppackade flyttkartonger. I mitten på månaden träffade vi de nya lägenhetsägarna på banken, och efter det var vi Solhäll-bor på riktigt!


Augusti 
Loppissäsongen drog äntligen igång i Skåne, efter att det rått mer eller mindre stiltje på den fronten tidigare under sommaren. Vi fick ordning på vårt bredband till slut, efter att en liten farbror i blåställ kommit hit och svingat sin magiska skruvmejsel över ett gammalt telefonjack. Den gigantiska, stendöda almen for äntligen i backen med lite hjälp av en man i traktor, och efter mycket letande fick en gammal gårdspump ett nytt hem på Solhäll. För första gången på 14 år gick jag inte till jobbet den 15 augusti. Den 25 augusti var hösten redan här.
September
Jag började få kläm på mitt nya liv som hemmafru, gjorde en "road trip" med min far till släkten i Västmanland/Dalarna. Nu blev det tid över att äntligen ta tag i Operation Pysselrum nere i källaren och började sjunga i en lokal damkör. Ett stort antal timmar gick åt till att städa upp efter trädfällningen, och vi började planera för att sätta in en kamin till vintern. 


Oktober
Äntligen började fotokursen jag anmält mig till! Jag började också jobba ett par timmar i veckan, som en liten bisyssla till livet som "lyxhustru i förskingringen". Hösten rullade på snabbt.


November
Vi åkte till Torekov på spa, fick kusinbesök från Dalarna och såg Lady Gaga på Malmö Arena. I slutet av månaden firade vi första advent, och ungefär samtidigt föll den första snön och blev kvar. 


December
Året slutar som det började; med snö och kyla. Jag åkte på fotoexkursion till Forsa kar, var på julmarknad i Norra Sandby och julpyntade hemma på Solhäll. Planerna på en kamin övergick i planer på en öppen spis, som dock inte hinner installeras det här året, och den kallaste dagen i hela december var en VVS-firma här för att plocka bort oljepannan och installera en värmepump. Vi firade en varm och god julafton hemma och klämde sedan in resor för julfirande med släkten på både juldagen och annandagen. Årets sista timmar firar vi i glada vänners lag, i staden som vi brukade kalla hemma: Malmö.


Tack 2010 och välkommen 2011! 
Ett riktigt gott nytt år till er alla!

Godt Nyttår! Godt Nytår!
Onnellista uutta vuotta!
Happy New Year! Bonne année!

13 kommentarer:

 1. Wow, jag som tyckte att vi haft ett händelserikt år, men jag ser att ni nästan toppar det. Kul med en tillbakablick, en riktig årskrönika.

  Hoppas ni får en riktigt trevlig nyårshelg!

  SvaraRadera
 2. Hejsan.

  Tack söta du för härliga bilder om året som gått och vad som hänt i ditt liv.
  Är glad att ha dig som bloggvän, gillar dina härliga bilder och din mysiga humor.
  Ser fram emot ett nytt år ihop med Fröken Grön.

  GOTT NYTT ÅR,
  Kram Anneli.

  SvaraRadera
 3. Ahaaaa, där ser man! Hade ingen aning om att ni liksom "bytt liv", men jag kom nog in i din bloggvärld lite senare när du redan var etablerad glesbygdsbo! Vet du, att jag går i samma tankar jag också - flytta från storstad till glesbygd och kanske blir det så under nästa år! Jag sitter här och läser din krönika med stora ögon och beundran över hur man får till det..!
  Så....ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2011 önskar jag dej med allt vad det innebär!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Hej där kära Uppsalatös=))
  Ja, nog var det något i vattnet det året vi föddes!
  Vilken envis generation vi är, hehe.

  Vad mycket som hinner hända på ett år!
  Tänk att ni följde era hjärtan och flyttade.
  Coolt!

  Hoppas att du får ett riktigt mysigt avslut och ett fantastiskt nytt år.
  Det tror jag på.

  Och tack för alla härliga kommentarer + mailen du vet som stärkte mig så.

  Stor nyårskram Hannis

  SvaraRadera
 5. Hej! Är så glad att jag börjat läsa din blogg. Den tilltalar mig. Kul att få en årsrapport efterosm jag inte följt dig hela året.
  Om du tror att jag skulle kunna ha några råd att komma med i samband med odling så hjälper jag så klart gärna till. Vi kanske kan råda varandra? Det är alltid intressant att höra andras erfarenheter tycker jag. Man lär bla. av sina misstag och jag har odlat i ca 16 år nu så jag har hunnit göra en del kan man säg. Ha ha!

  Ett riktigt Gott Nytt År till dig. Kram!

  SvaraRadera
 6. Det här var mycket fin läsning, en sån resa ni gjort på bara ett år! Fantastiskt fint att du delar med dig av allt som hänt.
  Jag ser fram emot att få följa dig i dina roliga inlägg, du glädjer mig så mycket!

  KRAMAR o GNÅ, Tina!

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år!
  Tycker det är så härligt med riktiga vintrar, även om det är lite kallt om nosen. Hoppas vi får njuta av riktigt markanta årstider nästa år också :)

  SvaraRadera
 8. Sicket år som ni har haft! Jag blir ju sugen på att sätta igång med något riktigt stort projekt med, men man får väl se om 2011 blir det år som jag hittar ny bostad...
  Och förresten ligger Trolltider här å lut också, så har jag inte fått nog av julkalendrar så lär den rulla snart i DVD-spelaren.
  Men först ska det firas nytt år. Gott nytt år till dig med, må ditt år vara fullt av gröna härligheter!

  SvaraRadera
 9. Härlig årskrönika!
  Tänk så fort detta år har gått - så stora förändringar (gäller väl oss båda...)

  Hoppas du får en skön och trevlig kväll och gott nytt 2011 på dig och Olof.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vad roligt att läsa din sammanställning - blir riktigt nyfiken på hur den kommer se ut om ett år! :-)

  SvaraRadera
 11. hola!! Feliz Año Nuevo!!
  saludos Yeyita

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!