lördag 4 december 2010

Murad spis

Att installera en kamin har visat sig vara en hel vetenskap. Det har varit svårt att hitta en nytillverkad modell som vi verkligen gillar och som passar in i huset (allt är så modernt nuförtiden), och de modeller vi väl hittat har visat sig kräva alltför stort avstånd från väggen p.g.a. strikta brandregler.

På förmiddagen idag tog vi en tur till en firma som ligger två byar bort, för att snacka med en av killarna som jobbar där och för att se om de kunde ha något som passade oss. Väl där insåg vi fördelarna med att bygga upp en murad spis istället för att sätta in en kamin. En spis alstrar mer värme, kan stå närmare väggen eftersom den är inbyggd och är som grädden på moset fantastiskt mycket trevligare rent estetiskt. 

Kostnadsmässigt blir det faktiskt inte så himla stor skillnad heller, eftersom en kamin ändå hade krävt specialbyggda lösningar fram till murstocken hemma hos oss. Dessutom får man ju ROT-avdrag. (Tack för det, Skatteverket!)

Så nu grunnar vi som bäst på en hörnvariant liknande den på bilden, som naturligtvis får bli skräddarsydd efter dimensionerna på vårt lilla hus. En rak och fin modell, som ser lite gammaldags ut och som kan komma att bli jättefin i hörnan i vårt gröna rum. Killen på firman ska hjälpa oss att räkna på hur det skulle kunna se ut.

Bild lånad från Eldkraft

Plötsligt känns det som att vi kan få något mycket bättre än vi hade trott var möjligt, som att vi har tittat på en Fiat för att sedan inse att vi har råd med en Porsche. Och tänk vilken perfekt liten spishylla att pynta till nästa jul!

9 kommentarer:

 1. Va kul att få positiva överaskningar! Vi satte in en Morsökamin för några år sen och är jättenöjda.
  Hoppas det blir bra för er. Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle inte kunna leva utan min öppna spis!

  SvaraRadera
 3. Ibland lönar det sig att inte ha för bråttom :)

  Själva slog vi till direkt när vi för många år sedan köpte en kakelugn på plats i ett hus (de skulle riva den) Vi hade ingen aning om hur den skulle kunna monteras ner och sedan upp, men det gick faktiskt med god hantverkshjälp. Och bra blev det även om vi inte lyckats värma hela huset med den, vilket vi naivt nog trodde.

  Ha en mysig lördagkväll!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vad fin, klart Ni ska ha en sån!!!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Hejsan.

  Den ser mycket fin ut...och som du säger...en fin spishylla att pynta.

  Ha en fin kväll,
  Kram Anneli.

  SvaraRadera
 6. Åh vad din glädje över denna upptäckt slår igenom i ditt inlägg! Finns inget vackrare än en murad spis, målad med hemmarörd kalkfärg i många lager. Ser ut som mjuk sammet. Kolla mitt inlägg på vår spiskupa imorgon!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 7. Vilken lyckoboost det måste varit!
  Spisen är jättefin, ser den färdig o pyntad redan nu. Iallafall my way...

  Adventskram Tina

  SvaraRadera
 8. Åh ! ja det kommer att bli jättefint ! Vi har idagarna fått installerat vår kamin . Vi köpte en gammal renoverad hög gjutjärnskamin på Ovesarums byggnadsvård . Eftersom den typen brukade stå i gamla skolor , och det har funnits något liknande i huset tidigare . Det är verkligen så mysigt med en sprakande brasa . Lycka till med er ! Kramar Susanne ♥

  SvaraRadera
 9. Tigrar kan också önska en trevlig andra advent, så nu gör jag det!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!