onsdag 5 januari 2011

Mysbelysning

Det blev hopplöst tomt och trist när adventsljusstakarna försvann från det gröna rummet, som är vårt matrum. Det är ju fortfarande vinter och blir mörkt så tidigt på eftermiddagarna, så någon form av extra mysbelysning känner jag att man behöver.

När jag ändå var uppe på vinden med jullådan passade jag på att rota fram en bordslampa som vi hade i lägenheten i stan. Skärmen är i brunt, grovt linne och foten i metall och ek; den känns egentligen lite för modern i stuket, men duger  tills vidare för att lysa upp lite i den bortre hörnan.


Det bruna skåpet har varit en "tillfällig" möbel i snart tre år. Både det och IKEA-boxarna fyller visserligen sin funktion (speciellt med tanke på att vi ännu inte har plats för någon riktig bokhylla någonstans), men egentligen drömmer jag om ett lågt gammalt vitrinskåp med vackert spröjsade dörrar att ha här i matrummet. 

Min lilla norrländska chaufför har fått komma fram igen efter jul, - jag är så kär i honom! För tillfället kan han inte bestämma sig riktigt, om han ska stå till höger eller till vänster om lampan.

De gröna blockljusen är tillbaka på plats i de vita plåtstakarna. Som manchetter har jag lindat gröna girlanger med små vita blommor (konstgjorda, naturligtvis) för att skapa lite vårkänsla. De små "broscherna" är ett kul sätt att piffa upp ljusen lite extra.


På det lilla vita bordet under tallrikshyllan har adventsljusen ersatts av mina spraymålade ljusstakar. De har verkligen flyttat runt på en massa olika ställen, men de passar ju så bra precis överallt! Mysigt att tända alla i grupp, - jag hoppas det blir fler under 2011!


Överlag skulle vi nog behöva jobba lite mer med ljussättningen i huset, men det får nog vänta tills vi har haft en elektriker här. Vi har bara ett ynka elurtag i varje rum, och av för många skarvsladdar blir man ju vansinnigt less. Tur att man kan tända stearinljus!

7 kommentarer:

 1. Mmm, mysigt hos dig! Tycker chaffisen står på rätt sida, ljusstakarna är jättefina! Minns att du nämnde dem inne hos mig..mandelmusslorna är uppätna nu ser jag. Det här med belysning är svårt tycker jag, hur många uttag man än har. De lampor jag gillar kostar en förmögenhet.

  KRAMIS Tina

  SvaraRadera
 2. Vad fint du har det, hör av dig när du tänker göra dig av med den "tillfälliga möbeln" ;) jag är intresserad då. Fast jag tycker nog att du ska behålla det toksnygga och praktiska skåpet.

  Hälsningar Elvira

  SvaraRadera
 3. Vad charmig din norrländska gubbe är, han blev jag lite kär i...ler. I helgen åker mina stjärnor och ljusstakar ner i lådorna, har haft kvar dem just för det mysiga ljuset. Bra idé till inlägg du gav mig, kanske skall berätta lite om jobbet bakom web-shopen. Ja tingen kommer inte hit av sig självt, mycket jagande ligger bakom.
  Ha en mysig trettondagshelg!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Knepigt med el i gamla hus! På torpet har jag ett par uttag med nydragen el och det blir en massa grenuttag och sladdar överallt! Ljussättningen är ju viktig, det märker man verkligen denhär mörka årstiden! Det ser i alla fall jättemysigt ut hos dej, men projekt har man nog alltid!
  Jag har en liknande bokhylla på torpet - himla användbar!
  Ha en fin trettonafton!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Det verkar som du och jag har lite av samma problem, vi har inte heller några roliga lampor att byta ut i fönstren. Vi får ställa fram gamla och fula som vi köpte för en evighets sedan på IKEA till vi hittar något bättre.

  En sak som också stor högt på vår lista när det gäller belysning är en taklampa över matbordet, vi har sökt en passande ända sedan vi flyttade in här i april.

  SvaraRadera
 6. Fler eluttag hade vi också behövt! De har en tendens att vara för få...

  Fint med dina sprayade ljusstakar...

  Nackdelen med att ta bort adventsljustakarna är ju att det blir mörkt...kanske därför jag alltid köper lampor i januari!

  Trevlig Trettondag!/ Mariette

  SvaraRadera
 7. Jag som just tänkte att det där skåpet/bänken var fint! Men som du säger, det passar nog bättre med ett vitrinskåp med spröjsade fönster i just det rummet.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!