söndag 10 april 2011

I väntan på ligusterhäck

Ännu en härlig vårdag! I nordöstra Skåne har vi nästan haft försommarvärme idag; det blev alldeles för varmt med fleecetröja och halsduk när jag jobbade i trädgården under dagen. Snälla vädergudar, gör så att det här vädret håller i sig!

Jag rensade ju ur och klippte ner vår lilla ligusterhäck under gårdagen; det såg riktigt propert ut när jag var klar. När det var fint på insidan av staketet blev det tyvärr väldigt tydligt att det såg för jäkligt ut på utsidan. Där låg det också löv i stora inblåsta högar, och det stack upp stora fula ogrästuvor lite här och var. Det var bara att ta sig ut på trottoaren och rensa de 50 metrarna där också, puh... (Tur att man har knäskydd i brallorna.)


Vårt staket är en historia för sig; det består av mer eller mindre sönderrostat hönsnät som sitter i sektioner mellan mossiga gamla stenstolpar. Jag tycker om stolparna, men nätstaketet är hiskeligt. Vi har en matchande dubbelgrind som är minst lika ful och definitivt lever på lånad tid. Tänk att det har bott flera smeder här i olika generationer och ingen av dem har kunnat fixa till en snygg grind; det är ju för bedrövligt!

För att få det lite mer ombonat ut mot gatan (och för att dölja nätet) planterade vi liguster för ett par år sedan. Vi var snåla som attan och köpte så kallade "käppar", d.v.s. outvecklade plantor som bara såg ut som pinnar. Ett bra budgetalternativ, som visserligen fungerar, men som tar attans så lång tid. Man får nämligen bara "släppa upp" häcken 20 cm per år om man vill att den ska bli tät och fin, och det vill man ju. Att vänta är inte alltid min bäst utvecklade förmåga, men nu börjar det likna häckplantor iallafall.

Imorgon är man väl stel som en ligusterpinne när man vaknar, - börjar känna mig som en krokig gammal gumma redan nu. Dags för en varm dusch och sedan lite blädder i nya numret av Drömhem och Trädgård!


15 kommentarer:

 1. Vad flitig du har varit.
  Här ligger trädgårdsarbetet på efterkälke...
  Idag har vi dock hunnit träna på cykling, med sittvagnslöpning med lillebror brevid. Det känns i denna otränade kropp.
  Att man även försökt sortera och packat om och burit en massa flyttkartonger kommer nog göra att man inte kommer ha lika lätt att förflytta sig imorgon...

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 2. Stolparna är verkligen jättefina! Sen förstår jag att du tycker nätet är trist, men när väl ligusterhäcken kommer upp så syns det ju inte. Även om det tar några år innan häcken har växt upp ;-). Ja, vad är det egentligen för slöfockar till smeder som har bott i huset kan man tänka :-). Det hade ju varit perfekt med ett staket i smide där. Men, det blir säkert superfint med häcken också. Hav förtröstan :-D.

  Kram /Åsa

  SvaraRadera
 3. Åh, så duktig du har varit och så fint det blir! Jo, jag har ett likadant staket på torpet också men med halvruttna träpålar som ibland ger med sej - staketfrågan är alltid aktuell här!!!!

  Häcken har ju ändå vuxit en bra bit ser det ut som - och skam den som ger sej!
  Så härligt med lite värme! Här i Sthlm har vi också haft....ja, i alla fall vårvärme, med lite blåst runt knutarna! Riktigt skönt med sol i alla fall!
  Kram och ha en fin vecka!
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Här är en till som varit snål och som vet att liguster tar lång tid på sig. Vi tog sticklingar från svärfar när han klippte sin häck. Sen krukade jag dem och dem som var rotade till hösten planterades runt om vår misslyckade pilberså. Tanken är ju att det ska bli en ligusterberså istället för pilbersån. Det tar tid!

  Idag har jag tagit det ganska lugnt, fick nämligen feber i går kväll. Det är SVÅRT att ta det lugnt när solen skiner och termometern visar 17 grader, eller var det 18 kanske.

  Hoppas du har det bra med din tidning.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja det är lite jobbigt med liguster så, att det tar så attans lång tid. Har en på framsidan också och undrar just när den ska nå över knäskålarna :). Å andra sidan är det en väldigt tät och fin häck när den väl vuxit till sig så man får väl väänta.

  Staketet tycker jag vi inte låtsas om va ;).

  Ha en fortsatt bra söndag, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 6. Det är ju det där med att man måste ha sådant tålamod med trädgården! Det går liksom inte att hetsa fram något att växa.. och jag är ju så dålig på att vänta. Tur man har bara en balkong, men du är allt tapper!

  SvaraRadera
 7. Hoppas duschen mjukade upp din lekamen, så att du kan räta på den nu. Kommer nog att kännas i kroppen några dagar... Ja vilken helg så underbar! Hoppas solen stannar kvar lite nu. Ha en fin start på veckan!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 8. Ja, nog blev det varmt plösligt. Fick skala av mig några lager jag med, under vår promenad idag. Men härligt är det ändå! :-)

  Skönt med lite trädgårdsarbete. Själv har jag en del planer för den trädgård vi delar med grannen. Måste bara få dem med mig...

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Trädgårdsarbete kan ibland liknas vid kroppsarbete :-)

  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. *s* Trädgårdsarbete tar verkligen på kroppen.

  SvaraRadera
 11. Nä nu får väl mössor och vantar snart vara ett minne blott! Härligt med lite sol och värme äntligen, fast den kommer och går väl än ett tag antar jag!

  Ha en fin Måndag!
  /Elina

  SvaraRadera
 12. Åh, dessa helger i vårsolen älskar jag!! Kram på dig

  SvaraRadera
 13. Ha, ha! Jag tycker det ser väldigt fint ut, du skulle se min Ölandtokshäck, den är för tradig! Brun och trist nästan hela året, sedan blommar den 1 dag och sedan dröser den, usch! Oturligt nog är det grannarna som planterat den...

  Hoppas du får en bra vecka!
  /Frida

  SvaraRadera
 14. Hoppas vädret höll i sig så du kom ut och fick "stretcha" lite idag också. Misströsta inte, ditt fula staket kommer snart inte att synas mer.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!