söndag 24 april 2011

Och på den femte dagen...

... blev det ännu mera trädgårdsarbete! Det är märkligt, för ju mer jag får gjort, desto mer vill jag göra. (Tänk om man hade samma entusiastiska inställning till allt annat arbete i livet.) Fast jag inser samtidigt att vår trädgård nog kommer att bli ett livsprojekt att få ordning på...

Redan häromdagen kom pallkragarna på plats, tillsammans med rabarber, fläder och björnbär, i det som ska bli vår köksträdgård. Björnbärsrevorna har jag planterat så att de får växa upp och täcka vår jättestubbe nere i ena hörnan av tomten. Jag fick bygga små "jordfickor" med hjälp av sten, men med tanke på hur kargt björnbär kan växa i det vilda så tror jag inte att det ska vara något problem.


Jag hade ett par gamla trätunnor som låg oanvända i ladan. I dem har jag planterat en blandning av klättrande blommor, som luktärt, krasse och blomman för dagen. Som pricken över i stoppade jag ner Pernillas vackert flätade blomsterstöd så att blommorna får något att klättra på. Verkligen jättefina! (Och i bakgrunden syns flädern och rabarbern.)


Redan igår kom sambon med idén att sätta upp en liten spaljé som "rumsavskiljare". Han råkar dessutom vara väldigt förtjust i sockerärtor och såg ett bra sätt att slå två flugor i en smäll. "Du kanske vill att vi åker till plantskolan?" undrade han i förmiddags, - han hann knappt avsluta frågan förrän jag satt i bilen! 

Det blev en givande shoppingtur; vi fick med oss både två bambuspaljéer, två stora svartavinbärsbuskar, en krusbärsbuske till (med gröna bär den här gången), två hallonrevor, 12 jordgubbsplantor samt en stor oregelbundet formad trampsten, som vi ska ställa vårt fina smidesfågelbad på ute på gräsmattan på framsidan. Vi fick också med oss sättlök (både rödlök och sharlottenlök) och en massa fröpåsar med diverse grödor att plantera i pallkragarna.

Spaljén och vinbären grävde vi ner så att de bildar en linje rakt ut från stenmuren som skiljer vår tomt från grannens, - det blev verkligen en toppenfin avdelare! Sockerärtorna är sådda, så förhoppningsvis kommer vi att få en grön "vägg" här framöver.


Runt pallkragarna saknas det grus, men det kommer väl så småningom. Så länge får jag väl sopa lite jord över markduken som sticker upp här och där. På andra sidan spaljén tar djungeln över igen, haha! Jag tänkte iallafall röja upp ett par meter till, så att hallonen får någonstans att bo. 


Kanske kan det bli en liten sittplats här med, - jag har redan släpat ut en gammal loppisträdgårdsstol (matchande faluröd!) för att känna efter. Det får bli morgondagens projekt!

11 kommentarer:

 1. Men oj så fint det ser ut!! Och som sa att du bara är nybörjare, det kan man verkligen inte tro :)! Ser så organiserat och trevligt ut så man bara vill slå sig ner. Absolut ska du göra en sittplats där tycker jag.

  Smart det där med Björnbären och som sagt de tar sig alldeles säkert.
  Javisst det är ju aldrig fel med en tur till plantskolan och så trevligt när ngn annan föreslår!

  Ha det gott, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Jisses va ni hinner mycket och så stora, synliga projekt. Känns som att jag bara går och småplockar i jämförelse.
  Ser fram emot att följa arbetet!

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Men vad ni legat i! Vilket jättejobb och så snyggt det blir. Tänk att sitta där sen och plocka sockerärter och jordgubbar, läckert:)

  Ni kanske skulle vila i den röda stolen imorgon...

  Kram Marie

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara bilder.
  Saknar den gamla trädgården just nu när jag läser om all er planteringar, men vet att saknaden kommer att bli ännu större i skördetider...
  Har tillbringat en del tid i trädgården - mest fikat med barnen, hängt tvätt, städat undan två pallar som blivit fria från kakel och klinkers samt fix. Det lilla känns inte helt fel. Nu har även grillen kommit hem!
  Ser fram emot bilder på när det börjar sticka upp lite här och var hos er.
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Åh, vilken underbart vacker och välordnad trädgård du har! Förstår precis känslan du har nu, med alla fröer och annat man vill få ner i jorden!

  Kraaam/ Anna

  SvaraRadera
 6. Vad jättefint ni har fått det! Verkligen kul att se att det har blivit så bra så fort!

  Vet du även jag har på några dagar fått till en köksträdgård!
  Blev så inspirerad av dina faluröda pallkragar, så jag satte igång och eftersom vi hade allt hemma förutom jordsäckarna blev det klart ganska snart. Bilder kommer imorrn!

  Ha det bra!
  Kram Helena

  SvaraRadera
 7. Ser jätte fint ut! Blir nog snyggt med väggen!
  Ha en skön dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 8. Glad Annandag Påsk!
  Vad fint du har gjort, flinar lite när jag ser dina pallkragar som inte ser ut som en greberaaktig blomma ;)
  Åh vad jag får lust att börja plantera nu här.
  Ha en fin dag! Det verkar bli varm igen! Yeah!
  // Ute

  SvaraRadera
 9. Så fint det blivit och visst är det kul att ta tag i något nytt och man formar det precis som man vill! Jättefint verkligen och jag gillar alltihopa och det kommer att se så där mysigt ut när det växer och frodas. Att låta björnbären klänga vid stubben var ju en stråland idé!
  En trädgård varken blir eller skall bli klar, det är ju ett pågående projekt.
  Ska bli kul att se bilder framöver när det sätter igång att växa!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Va snyggt med röda pallkragar! Himla mysig blogg du har :) Kram Johanna

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!