söndag 15 maj 2011

Dags för spis!

Så har det äntligen blivit dags, - imorgon kommer hantverkarna för att påbörja arbetet med att mura en öppen spis i hörnan i gröna rummet! 

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet att planerna på någon form av extra värmekälla har funnits ett tag, och att funderingarna egentligen började med en braskamin, eftersom vi trodde att det var den enklaste lösningen. Det visade sig ju dock att det krävdes alldeles för mycket utrymme bak mot väggen (som är i trä), så kaminen skulle helt enkelt hamna på tok för långt ut på golvet.

Nu blir det en putsad vit spis med värmekassett istället, vilket absolut inte känns som en sämre lösning. Den kommer att muras upp i hörnet där gungstolen står idag, och måtten kommer att anpassas både efter rummets storlek (som är ganska liten) och takhöjden (som bara är 208 cm). Vi har valt en stil som är rak, enkel och lite gammeldags, så att spisen kommer att se ut som om den alltid har stått där. 


Jag tror det kommer att bli jättebra, och det ska bli både praktiskt och mysigt att kunna tända en brasa vid behov eller när andan faller på. (Allra helst om nästa vinter blir lika grym som den senaste...)

Imorgon får ni väl se bilder på ett stort hål i väggen, hehe!

19 kommentarer:

 1. Ett mycket bra beslut må jag säga :) Den kommer att passa in precis och verkligen ge er go värme. Men så snygga tapeter också. Ljuvliga :)

  SvaraRadera
 2. Det låter alldeles perfekt!

  Själv drömmer jag att ersätta en av (minst 4) kakelugnar som funnits i mitt hus, synd bara att det är så rackarns dyrt...

  Lycka till med spisen!
  /Frida

  SvaraRadera
 3. Det kommer bli jättevarmt och skönt!!

  Lycka till:)

  SvaraRadera
 4. Så spännande! Vad mysigt det kommer att bli!
  Ullis

  SvaraRadera
 5. Det blir jättemysig till slut även om det i början med ett hål i väggen inte känns så! ;)
  Älskar tapeten och tallrikhylla.
  Ha en fortsatt skön kväll!
  Ute

  SvaraRadera
 6. Ni har så fint hus och detta kommer att bli pricken över allt!!:)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Så härligt!
  Perfekt att smygstarta med myseldning kyliga regniga försommardagar!

  Kram Annica

  SvaraRadera
 8. Ni kommer nog bli jättenöjda. Det är så mysigt med en sådan värmekälla. VI har kamin iofs men den där värmen från vedeldning är ju så varm o go.
  En öppen spis gör sig nog bra där i hörnan.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vad mysigt det låter! Kommer säkerligen bli jättefint. Vår kakelugn är guld värd när vintern är bister. Och mysig annars också!
  Ha en bra vecka! //Lotta

  SvaraRadera
 10. Jisses, så spännande och så fint det kommer att bli! Ja, det gäller att ladda redan NU inför kommande kyla...men än så länge grönskar det så skönt på dina väggar också - så vackert och hemtrevligt det ser ut!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 11. Vad spännande med en spis! Det kommer helt säkert att passa in perfekt i ert mysiga hus. Ska bli kul att se bilder framöver.

  Vi satte in en braskamin härhemma i november. Jag kan säga att vi var väldigt glada över den under den vargavinter som var i vintras :-).
  Fantastiskt skön värme blir det ju!

  Hoppas din helg har varit fin!
  Kram /Åsa

  SvaraRadera
 12. Oh vad jag skulle trivas i den hörnan, sakta gungandes på den gröna gungstolen...men värmen måste gå före myshörnor, självklart! Ni är så kloka som gör detta i god tid. Vi ska också försöka fylla på mer isolering på vinden så vi inte eldar för kråkorna!

  SvaraRadera
 13. Det blir superbra med brasmys i den hörnan.
  Håller med om att det är lika bra att ta tag i saken nu, innan det blir kallt igen..

  kram o godnatt!

  SvaraRadera
 14. Spännande, tror det kommer bli jättefint!

  Ha en bra start på veckan, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 15. Vilken njutning!
  Kan se dig sitta där och myspysa kommande vinter.
  Fin gungis!

  Härlig fortsatt vecka till dig.

  SvaraRadera
 16. Viiilket härligt rum!! Det blir nog jättebra med lite extra värme i det där hörnet!!

  SvaraRadera
 17. Kommer bli jättebra. Det är så mysigt att kunna tända i öppna spisen en kall dag med lite tända ljus. Vi har också kasett och det är väldigt praktiskt ur säkerhetssynpunkt. Man behöver inte vara orolig för att det ska sprätta ut nån gnista.

  / Kia

  SvaraRadera
 18. Härligt, den som väntar på något gott...

  Men så kul att du fick möjlighet att åka till Malmö och träffa din favo-författare. Jag har själv aldig läst någon av hans böcker, men ska hålla utsikt nästa gång jag är i en bokhandel eller på biblan.

  Tyvärr kommer nog dina grönsaker att gro fortare än våra eftersom de inte ens är planterade ännu. Förhoppningsvis, om vädret tillåter, kommer vi göra klart planteringen till helgen.

  SvaraRadera
 19. Vilken mysig blogg.HIttade dig genom cajsas faster.
  Kram Anni

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!