torsdag 14 juli 2011

A rose is a rose is a rose

Om någon hade sagt till mig för tre år sedan att jag skulle bli trädgårdsintresserad på gamla dar, så hade jag nog mest fnissat. Än mindre trodde jag väl att rosor skulle fascinera mig så. Men tänk, att precis så blev det! Jag är svag för rosa rosor och vill gärna ha sorter som remonterar, så att man kan njuta av dem hela sommaren. Så många olika sorters rosor har det inte hunnit bli än här på Solhäll, men fyra stycken har vi iallafall. 

Min allra första ros planterade jag för två somrar sedan; en klätterros som heter Awakening (hybrid av den mer kända rosen New Dawn). Nu är den inne på sin tredje sommar och klättrar så det knakar mot resterna av ett gammalt äppelträd. Skir och vacker, lätt att förälska sig i!


Ros nummer två kom också till Solhäll för två somrar sedan; den lågväxande Fairy-rosen som fungerar alldeles utmärkt som marktäckare i blomsterrabatten. Blommorna är små men många, och den sköter sig mer eller mindre av sig själv. En bra nybörjarros, tror jag bestämt!


Förra sommaren flyttade Astrid Lindgren in. Hon får visa upp sin skönhet på första parkett; en buske på var sida om ingången till glasverandan på framsidan. Buskarna blir inte mer än ca 1-1,5 meter hög, och blommorna sitter som i klasar längst ut på grenarna. I kvällssolen på bilden ser hon nästan glödande ut!


Alla rosor är inte rosa (även om man kan tro det); jag har faktiskt en vit ros också! Den heter Schneewalzer och är ny för i år. Den har redan vuxit upp en bra bit på det fina rostornet som min pappa gjorde i början av sommaren. Det är riktigt snyggt med vita blommor mot de röda spjälorna!


Fler rosor ska det bli framöver, bland annat på södersidan av huset. Någon som har något att rekommendera? Förslag mottages med tacksamhet!


P.S. Dagens rubrik är ett passande citat hämtat från den amerikanska författarinnan Gertrude Stein (1874-1946). D.S. 

9 kommentarer:

 1. Den vita Katharina Zeimet är underbar. Blommorna är väldigt lika The Fairys men då vita alltså. Remonterande och doftar fantastiskt. Frisk och kry är det också. Den är över huvudtaget lik The Fairy men den blir lite högre, växer lite mer uppåt.

  Regniga kramar!

  SvaraRadera
 2. Oj så fina rosor du har där i din trädgård! New Dawn är såå fin. Kram Johanna

  SvaraRadera
 3. Ja, men det är samma här, men några rosor har jag knappt (lite olika sorters nyponros och en klättrande sak), jag vet inte riktigt vart jag ska ha dem?!?!

  Mvh
  Fruda

  SvaraRadera
 4. Oj så fint de blommar, måste vara härligt nu när de börjar bli stora!

  Årets ros kanske kan vara något, den heter visst Stanwell Perpetual, jag har inte provat än bara sett att det blev den och att den är väldigt tålig och remonterar. Den är inte superrosa men fin ser den ut :)

  Ha det gott, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 5. Så härligt. Här ska under semestern byggas en rosport vid grinden. Där blir det friskväxande Flammentanz. För jag vill att det ska lysa med mycket härliga röda rosor redan nästa säsong. Den ska väl vara en av dom enklaste;)Är också nybörjare med rosor,men visst är det roligt.

  SvaraRadera
 6. Jag tänker att det var tur att du fanna detta intresse. Tänk så mycket vackert som andra går miste om :-)

  SvaraRadera
 7. Nu hamnada jag på rosornas kommentar! Vilka vackra rosor, så härlig att se på! I början av min trädgårdplanering hade jag tänkt, bara ta vita blommor i olika storlek sort.... så jag köpte rosor snövitt, som bara var vitt i första året sedan blev de rosa. Nu har mina rabattar blivit färgladar eftersom det dök upp så mycket som redan fanns som trivdes bra med vitt. Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!