torsdag 25 augusti 2011

Spetsmössa

Perenner är definitivt min grej. Man köper dem, planterar dem, ger dem lite lagom mycket uppmärksamhet, och vips så har de växt till sig och klarar sig oftast alldeles utmärkt på egen hand. Det är så kul att kombinera olika höjder, färger och former i rabatterna! Att åka till plantskolan är som att åka till godisbutiken, - man vill ha en sådan, en sådan, två sådana, en sådan... 

I söndags tog jag en tur till VäxtHuset när jag ändå var inne i Kristianstad. Där stiftade jag en ny bekantskap: Spetsmössan. Minns att jag hört namnet förut, i samband med att Pernilla Månsson-Colt planterade sådana i Trädgårdsfredag på TV, men jag mindes definitivt inte att den var så ljuv! 


Någon som har koll på lite mer exakt när plantskolorna börjar sälja ut sina perenner för säsongen? Det är ju då man brukar kunna göra de riktiga fynden! Här nere i Skåne har vi ju dessutom sådan tur att man oftast kan plantera till ganska sent in på hösten.

12 kommentarer:

 1. Håller med dig både angående perennernas suveränitet och hur svårt det är att åka tomhänt från en plantskola. Nog blir det alltid nåt köpt även om man bara skulle kolla läget!!!

  Jag håller också lite utkik efter plantskolerea. Borde väl vara snart tycker jag. Fyndnäsan känner vittring ;-)

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Visst är spetsmössan en riktig sötnos. Har det i min vita rabatt och den har börjat sprida ut sig ordentligt nu på andra året.

  Har ingen aning om när perenn-reorna börjar, men det är nog inte förrän i slutet av september. Tror att jag köpte min dillpion i oktober förra året och den köpte jag ju på rean.

  Ha en skön helg! Kram!

  SvaraRadera
 3. Åh, spetsmössan är väl underbart söt! Den jag har blommar i maj-juni, visste inte att det fanns höstblommande? Eller är bilden tagen vid en annan tid kanske?

  Jag tror det dröjer ett tag till, tycker inte de brukar sälja ut förrän en bit in i september. Men dags att börja rea-spana är det helt klart!

  Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Nja borde väl vara snart va??? Kul att få lite höst fint. Kram

  SvaraRadera
 5. Ja du, jag håller med dig om att planskolorna är som godisaffärerna. Det bästa med att handla växter är ju att man slipper alla kalorier. Hur bra som helst. Reorna startar nog litet olika,tror jag. Du får hålla utkik efter dem. Hälsningar Eva L. i Blekinge.

  SvaraRadera
 6. Spetsmössan är en klar favorit hos mej! Har haft den några år och den sprider sej så skönt, som en marktäckare, men jag vet att det finns de som inte är täckande också! Åh, den är ljuvlig och blommar tyvärr bara på försommaren!

  Det bör väl stå i tidningsannonserna när de har utförsäljning! Här såg jag en blänkare om lökväxter idag...!
  Lycka till med prerennletandet!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Spetsmössor är fina. Om du gillar dessa ska du kolla in Heucherella, en hybrid mellan just spetsmössa/tiarella och alunrot/heuchera. Finns i många olika sortnamn med underbarste bladverken du kan tänka dig!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 8. Hej!! Kom gärna och fira hos mig. Jag har en STOR utlottning av wings-reproduktioner, personliga tavlor, retro-motiv m.m. Välkommen att delta och lycka till!

  Hälsningar
  /Lina

  SvaraRadera
 9. Jättefin, nu gav du mig en idé till min nya rabatt! :-)

  SvaraRadera
 10. Den är söt!
  JAg vet inte när rean är men det tar nog ett tag till skulle jag tro.

  Ha det bra i helgen, där du är.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Det är nog väldigt olika, min favoritträdgård hade det i mitten av juli, nu på hösten har jag inte en aning, men det är nog ganska sent.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Så söt den är!
  Ja det är ju så kul att handla växter!
  Brukar vara rätt så sent på hösten här hos oss men kommer inte riktigt ihåg när.

  Ha en fin helg, kram Marie-Louise

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!