söndag 18 mars 2012

Jordkällare

Idag har det varit om än ännu gråare i "Glesbygd", men faktiskt aningen varmare. Jag har tillbringat tre sköna timmar stökandes i trädgården. Där finns hur mycket som helst att göra, men det gäller ju att börja någonstans, så jag började med att rensa upp längs ladan. Löv har krattats, ettåriga kryddväxter har grävts bort, perenner har klippts ner och planteringsbordet har torkats av.

Sen tog jag fram den stora sekatören och klippte ner hasselbuskaget som täckte trappan ner till jordkällaren, som finns under ladan. När jag ändå var i farten passade jag på att rensa bort jord, rötter och gamla löv från de två trappstegen. (Löven längst ner får vänta till nästa helg.) 

Den här sidan av ladan återstår att måla, som ni kan se. Förhoppningsvis blir det lättare att komma åt nu, om vi hinner få fram penslarna innan allt buskage växer upp igen.


Jordkällaren är verkligen ett bortglömt utrymme, som vi nog ska göra någonting åt i år. I nuläget ser det rent ut sagt för j-igt ut där nere, med en salig blandning av gamla löv, glasflaskor och gamla konservburkar i mängd. Att husets förre ägare använt utrymmet som soptipp är mer än uppenbart; det är knappt man törs gå in där av skräck för vad man kan hitta... (Förmodligen finns det inga bortglömda skatter iallafall; det enda vi har hittat är en rostig kaffepanna och en murken gammal väderkvarn som nog har stått som prydnad i trädgården en gång i tiden.

Det har varit en ren fröjd att få känna lite blöt jord mellan fingrarna idag! Snälla våren, du stannar väl kvar nu när du äntligen har kommit?

13 kommentarer:

 1. Oj vad du har varit flitig i dag. Själv har jag mest setat ihop myst på altanen och druckit Te i dag. Får nog lov att ta tag i alla måsten i morgon =)
  Verkar ju spännande med er jordkällare. Det är ett riktigt projekt att ta tag i, men inte så skoj med någon annans skräp.
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 2. Jag gör som du och hoppas att våren blir kvar.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 3. Skönt att du kunde komma igång lite, trots det trista vädret. Här gjorde solen små tappra försök mitt på dagen, men nu regnar det.
  Jag är helt säker på att våren kommit för att stanna nu. Jag tycker vi bestämmer det...

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin liten jordkällare. Kanske du måste måla en grön dörr för att göra den mer inbjudande..;)

  Ha en bra vecka.

  Marie

  SvaraRadera
 5. Ja, vad härligt att vårkänslan kom tillbaka igen, gårdagen är snabbt glömd :)
  En sån lycka med en jordkällare, går säkert att göra jättefin även om det är lång väg dit!
  Ha en fin söndagskväll/Marie-Louise

  SvaraRadera
 6. Men vilken häftig utmaning!!

  SvaraRadera
 7. Va härligt det ser ut hos dig - vårigt.

  Jag har lite svårt för det där att ta tag i ett ställe åt gången så jag håller oftast på lite här och lite där. Gillar inte det egentligen men jag vill så mycket nu.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Så spännade att se vilken skillnad det är att bo i söder jämfört med norr. Här kommer det dröja lääänge innan rabatterna ens kommer titta fram under snön. En klar nackdel mot er därnere...
  Det kommer bli så fint i trädgården er, med den vackra rödfärgen o allt!

  SvaraRadera
 9. Vad härligt att du "grävt" fram jordkällaren. Ska bli roligt att se vad det blir av det när ni börjar pula därinne. Jag som du håller tummarna att våren kommit för att stanna.
  kram anna

  SvaraRadera
 10. Gissa vad som faller över Uppsala??
  Snö, en jäkla massa snö!!
  Suckar och skakar på huvudet men försöker se det som ett vårtecken i alla fall=))

  Det kanske finns fina flaskor och burkar där inne i källaren.
  Tänk om det är riktiga skatter=))

  SvaraRadera
 11. Så härligt att vara ute och fixa igen! Här har det snöat/haglat idag och det blåser storm! Nu skiner dock solen. :o)

  Kram

  SvaraRadera
 12. Så härligt med trädgårdstid !! Förstår känslan av att få dona i trädgården och att äntligen få känna blöt jord mellan fingrarna ... det är detta vi längtat till hela vintern !

  Spännande med jordkällaren ... det kanske finns dolda möjligheter att göra något av !!

  Tack snälla för din kommentar hos mig .. den värmde verkligen i förkylningstider ! Drömhem & Trädgård är en favorittidning !!

  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat fröken Grön! :)

  Den där jordkällaren känner jag dubbla känslor för. Spännande att se vad man hittar bland allt bråte. Men, som du själv skriver, också läskigt över vad man kan hitta där. Du får skicka in sambon först - han verkar ju ha riktiga hökögon ;)


  Tjusiga burkar! Jag har också en kakburk i tre nivåer, men den är rund och i tre olika kulörer. Den är en favorit! Än mer favorit var den när mamma fyllde den med drömmar när man var liten. Nu måste jag ju baka själv. Den är konstant tom alltså...

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!