onsdag 30 januari 2013

Före och efter 6

När jag tänker efter undrar jag ibland vad det var vi föll för när vi såg Solhäll för första gången. Då var det ett väldigt skruttigt litet hus, med falnande färg och sorglig puts som hade börjat falla av i stora sjok på mer än ett ställe. Men det var något med det där skeva lilla huset som vi kunde ana bakom allt det där.


Att fixa till utsidan blev också det första (och hittills största) renoveringsprojektet vi tog tag i. Sommaren 2008 (som var vår första som husägare) påbörjades arbetet. Vi hade tur som hittade en superduktig murare, som tog sig an uppdraget med mycket kunnande och stor kärlek till sitt hantverk. Han såg också vad huset skulle kunna bli! Fast när sambon och jag kom hem från ett par dagars semester och såg huset med all puts nerknackad började jag nästan gråta...


Efter åtskilliga säckar nytt murbruk, nymurade knutar, nya "speglar" på glasverandans sidor och ny puts i bruten vit på alla väggytor, så blev resultatet ett väldans propert hus! Verandan och pardörrarna målade vi om själva, och den målade texten över dörrarna ersattes av röda bokstäver i gjutjärn. Efter moget övervägande valde vi att även behålla verandaspeglarna vita, istället för att göra dem röda igen.


Nästa stora husprojekt drar vi igång redan imorgon, då en elfirma kommer hit för att dra om all el i huset. Resultatet kommer nog kanske inte bli lika iögonfallande, men det ska bli himla skönt att slippa oroa sig över brandrisk och proppar som går mest hela tiden. Tänk så tryggt med jordade elurtag och jordfelsbrytare. Och gud så skönt det ska bli att få en riktig taklampa ovanför köksbordet, istället för det där gamla lysröret som sitter där nu!

15 kommentarer:

 1. Fattar precis vad ni föll för. Huset påminner om vårt gamla släkthus nere i Småland. Släkthuset jag trånar efter. Och ingen förstår varför. Vissa hus har bara "det". :-)


  /Mia

  SvaraRadera
 2. Det är inte alltid man kan förklara varför man fastnar för det ena eller andra. Men charmigt är det ju, inte konstigt att ni fastnade, tycker jag.
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Ser absolut det charmiga i ert hus så jag förstår att ni föll för det.
  Elen, nä, det lär väl inte synas så mycket men det blir ju som du skriver en trygghet.

  Lycka till med taklampan!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jessica, grannen30 januari 2013 20:13

  Fiiiina huset! Va skönt att veta att brandeisken är borta hos er sen! Hahahaha! Du e rolig du!

  SvaraRadera
 5. Jättefint hus ,förstår precis vad ni såg
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 6. El är underskattat... kommer ihåg när vi fått ordning i Väggarp, husets kändes renare på något sätt. Nu är vi tillbaka i brandrisk och en tvättmaskin som inte kan köras samtidigt som tumlaren. Man undrar hur alla andra som INTE fixar elen (de som sålt till oss) klarar sig..???

  SvaraRadera
 7. El är underskattat... kommer ihåg när vi fått ordning i Väggarp, husets kändes renare på något sätt. Nu är vi tillbaka i brandrisk och en tvättmaskin som inte kan köras samtidigt som tumlaren. Man undrar hur alla andra som INTE fixar elen (de som sålt till oss) klarar sig..???

  SvaraRadera
 8. Förstår verkligen varför ni föll för ert hus :) Vi gjorde elen för några år sedan och det känns verkligen gott. Sen är det mycket pengar att lägga på något som nästan inte syns men det är verkligen värt det! Liza

  SvaraRadera
 9. Så kul att få se förvandlingen! Vilket gulligt hus ni har!
  Ja, elen är jätteviktig! Så skönt för er att få den fixad!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 10. Jag fattar också vad ni föll för!
  Underbart hus tycker jag.
  Du får sluta med såna här inlägg.
  Du får till och med mig att börja längta ut på landet=))

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att hela anledningen med att köpa ett gammal hus är just att det finns en del att göra, om man inte vill greja och pyssla kan man ju köpa ett sprillans nytt hus och ha jättetråkigt för att man bara får rulla tummarna.
  Vi köpte också ett hus i behov av kärlek och jag ser fram emot att kunna ha före-och-efter bilder att le åt och minnas hur kul det var (och vilket smutsjobb kanske ;) det var att komma från A till B.

  SvaraRadera
 12. Elen var det första som jag fixhade i mitt hus. Inte så glamoröst men nödvändigt. Putsen gjorde ju en väldans skillnad för helhetsintrycket på Solhäll.

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Solhäll är ett så sött & charmigt hus! Jag förstår sannerligen vad ni föll för :)

  Kram i snålblåsten!
  /Pernilla

  SvaraRadera
 14. **Det blev SÅ fint, tror gamle "smen" sitter med ett stort leende i himlen =)/Kramiz**

  SvaraRadera
 15. Så fint! Jag bor i ett relativt nybyggt hus på landet, men det du visar upp är min dröm. Jag vill bo längre ut på landet, i ett gammalt hus och om det sedan finns en lite ladugård som hör till så är lyckan total :)

  //Linda

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!