söndag 17 februari 2013

Tallrikshistoria

Några nya udda tallrikar har hittat sin plats i tallrikshyllan vid murspisen. Gröna, så klart! När jag hittade dem köpte jag dem enbart på grund av färgen, men nu så här i efterhand har jag googlat mig fram till lite rolig information om några av dem.

De översta tre tallrikarna är stämplade Karlskrona Porslinsfabrik undertill, vilket är lite kul med tanke på att jag har bott i Karlskrona under halva min barndom och hela min tonårstid, och att jag fortfarande har mina föräldrar där. Tallrikarna är benvita och har guldkant och en vacker grön rand på mitten; enkla men fina.


På nätet har jag läst mig till att porslinsfabriken i Karlskrona grundades 1917, i första världskrigets slutskede, och att fabriken låg kvar där ända till 1942, då den blev uppköpt av Upsala Ekeby. Det är ett kul sammanträffande för mig, eftersom jag också har flyttat mellan Karlskrona och Uppsala, fast i motsatt riktning. Jag hittade den här gamla bilden från fabriken i Karlskrona: (Är det någon som känner igen sig?)

Bildkälla: http://www.signaturer.se/Sverige/karlskrona.htm

De understa tallrikarna kommer från Gustavsberg Porslinfabrik och har en fantastiskt fin dekor som heter 5127, med guldkant och gröna girlanger. Enligt information på nätet gjordes just den här dekoren mellan åren 1910-1916. Jag kan inte erinra mig om att jag har sett den här serien tidigare, men den är himla fin. 


De auktionsfyndade Hackefors-tallrikarna som stod i hyllan tidigare har fått flytta ut till köket, där vi redan använder delar av den servisen som vardagsporslin. Aldrig smakar blodpudding så gott som på en riktigt fin tallrik!

9 kommentarer:

 1. Så fint det är i din tallrikshylla och så kul att ha lite information om de olika tallrikarna!
  Ha en skön söndag!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Alltid lika spännande att knyta historien till ett ting. Tänker att halva nöjet med loppis är att leta upp historien eller i brist på den fantisera fritt. Liza

  SvaraRadera
 3. så fin tallrikshylla.
  Ha en bra dag1
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra tallrikar. Kul också med lite historia :)
  Go söndag på dig kram Maria

  SvaraRadera
 5. Blodpudding är ALLTID gott.
  T.o.m. på plasttallrik...

  Ha en fin eftermiddag!
  Tamara

  SvaraRadera
 6. Ni har så fint och mysigt!
  Just nu är jag lite på jakt efter engelskt porslin eftersom Erica önskar sig det i studentpresent. Tror jag ska prata med svärfar för han brukar vara på antiksidor och kolla.
  Det är kul med gammalt porslin.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Oj vad<fina- allihop och extra kul med bakgrundsinfon. Fin jacka du fyndat- läste ikapp- I like!

  SvaraRadera
 8. Oj vilka fina! Underbart med historia till ting. Fast det där med blodkorv, se den gick jag inte på den, har aldrig, kan aldrig smaka gott! Trevlig söndagskväll på er finfina ni!

  SvaraRadera
 9. Jag är alltid undersöka online för tips som kan gynna mig. Tack!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!