söndag 28 april 2013

Trädgårdshelg

Åh, vilken underbar trädgårdshelg det har varit! Jag har stökat runt i trädgården mest hela dagarna, och har även hunnit med årets första tur till Växthuset i Kristianstad. Man kan ju bli salig för mindre! 

Ett av helgens projekt har varit att gräva ur ännu lite mer i rabatten vid snäckdammen och börja lägga ut mer sten. Som ni ser på bilden lurar moraset alldeles i bakgrunden, men det blir lite mer trädgård för varje säsong. För att få en avgränsning där rabatten möter det vilda har jag planterat björkspireor i en halvcirkel idag. Bladen på kvistarna har fortfarande inte slagit ut, så de små liven syns lite dåligt på bild. 


Bakom den gröna bänken inne i gruscirkeln har det tillkommit ytterligare en pilspaljé från Rusta. Ett sådant enkelt sätt att skapa rumskänsla! Mot spaljén har jag planterat två murgrönor idag, som jag hoppas tar fart och väver sig in som en grön tapetvägg. På den andra spaljén (som kom dit förra veckan) växer redan clematisen Summer Snow.


På toppen av rostornet har jag ställt ett zinkklot med en liten pippifågel, som jag hade stående i ett av fönstren på glasverandan. Att jag inte har tänkt på det tidigare! Hur det står till med rosen (Schneewaltzer) efter vintervilan får tiden utvisa; för tillfället ser den stendöd ut...


I rabatten runt snäckdammen är det fortfarande ganska kalt. Här kommer det (förhoppningsvis) snart att blomma tulpaner, för att sedan ersättas av funkia, astilbe, iris, nävor och höga gräs som planterades förra året. För att få in ytterligare höjd och lite volym, och för att knyta an till de andra spireorna i ytterkant, så har jag planterat en liten rosenspirea här idag. Så härlig färg i bladverket! (För att inte tala om hur härligt det är med BLAD överhuvudtaget!)


Söndagskvällen känns ovanligt avslappnad; jag tror det beror på att vi är lediga om två dagar igen. Tur det, för nu är jag taggad för nya trädgårdsprojekt! 

12 kommentarer:

 1. Vilken snygg klätterställning och fågeln var ju perfekt. Pricken över i
  så att säga.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli kanonfint i din rabatt !!
  Skall blli så roligt att se den när den blommar och har vuxit upp !
  Visst är det härligt nu när man kan vara i trädgården och genomföra efterlängtade projekt !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Jessica, grannen28 april 2013 20:42

  Finfina inköp du gjort idag! Kommer o kollar in häcken på onsdag! :)

  SvaraRadera
 4. Jag tar nog en sväng till Växthuset i morgon. Behöver kogödsel till odlingslådorna i trädgårdslandet.

  Det ser ut som att du hunnit en hel del i helgen :)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Så fint det er hos deg. Takk for inspirasjon;-))

  SvaraRadera
 6. Fågeln är perfekt på toppen. Skitsnyggt på ren svenska :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Så mycket läckert du gjort. Spireor är fina tycker jag! OM man sköter om dem vill säga. Men det kommer du ju att göra :)

  Har också satt murgröna på en sån där Rusta-spaljé. Det ger verkligen snabbt rumskänsla. Ska nog "investera" i ännu en. De är ju inte hutlöst dyra direkt...

  Ser fram emot en inbjudan till Glesbygd!

  SvaraRadera
 8. Lotta på Byagård28 april 2013 22:40

  Härlig berså med sten och så snygga spaljer. Jättefint.

  SvaraRadera
 9. Verkligen många fina blickfång! En liten varning gällande spirea bara är att den sprider sig vääääldigt lätt så man får hålla koll på den. Här kämpar vi mot rönnspirea som även benämns som djävulsmonster hos oss. Liza

  SvaraRadera
 10. Så fint det blir i er trädgård och så spännande en när det äntligen börjar spira.
  Det är så vackert med små "rum" och saker som sticker upp här och där! Ditt rostorn är så läckert och pilspaljen så vacker där.

  Nu får man verkligen lust att greja i trädgården. LÄngtan är liksom uppdämd sedan länge! Själv drar jag ris till förbannelse. Ännu har jag inte kommit så långt i min trädgård!
  Ha en härlig dag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 11. Snyggt med rostornet som ett utropstecken. Fågeln satt ju som en smäck på toppen. Hoppas att det är liv i rosen även om det ser mörkt ut just nu. Ibland kommer de ju lite senare. Jag håller tummarna.

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Var har du köpt din fågeldamm?
  Den är jättefin och jag kan inte hitta någon liknande någonstans.
  Hälsningar från en annan i samma Glesbygd :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!