onsdag 1 maj 2013

Kompost

1:a maj har bjudit "Glesbygd" på sol, värme och klarblå himmel. Det tackar vi för! Jag har varit ute i trädgården mer eller mindre hela dagen, för att ta tag i ett av våra sorgebarn: Komposten. Jag låter bilden tala för sig själv...


När vi köpte huset för fem år sedan ordnade vi två trälådor att slänga trädgårdsskräp i, men de svämmade över ganska snabbt. Den här gamla uppväxta trädgården alstrar helt enkelt för mycket biomassa för att det ska funka med så små komposter. Redan förra året tänkte vi ta tag i det här, men då överraskades vi av ilskna jordgetingar som hade byggt bo i båda lådorna. Då fick vi iallafall till nät på trästolpar på den ena kortsidan, men sen har allting bara fått stå.

Efter dagens arbete är komposten helt omgrävd och består av en enda stor hög, med gammal kompost till vänster och ny till höger. Trälådorna är ombyggda och har blivit ett enda långt "staket" framför högen. Vi har satt upp tre pilspaljéer från Rusta (igen!) en meter framför komposten, där vi kan odla sockerärtor, luktärter och annat smått och gott. Det blir dessutom fint kamouflage, så att man slipper se komposten.


Det blir en liten ingång bakom spaljén, lagom stor för en skottkärra. Här ska vi lägga plattor och grus. Nog ser det prydligare ut än innan? Så skönt att det är gjort!


Nu längtar jag efter att få sätta spaden i övriga köksträdgården! Allt gräs ska bort och ersättas av nya pallkragar, grus och plattor. Tur att det bara är två arbetsdagar till nästa helg!

12 kommentarer:

 1. Jessica, grannen1 maj 2013 19:19

  Jag intygar att jobbet gått rätt till! Bra jobbat kära grannar, ja även onkel slägga (funkar det bättre än kalsongmannen?) är inkluderad i applåderna!

  SvaraRadera
 2. Fint blev det!
  Kul när hårt slit syns så tydligt! Snart hoppas jag att vår kompost också ska likna något. Hoppas Rusta här i söder också har pilspaljéer, jag vill ha många!
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Ja komposten är ett sorgligt kapitel även här. Nu när vi fått sniglar så är det ännu värre. Fast jag vet ju i alla fall vart jag kan leta och plocka lätt på kvällarna.../Susanne

  SvaraRadera
 4. aj aja så snyggt och organiserat det blev!

  SvaraRadera
 5. Kan förstå känslan. Skönt när det är gjort! Vi har också gamla komposter står och väntar på att vi ska ta tag i dom...tror inte att vi hinner med dom i år heller, tyvärr.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Vilket jobb! Blir ju jättebra tror jag.
  Här har det också jobbats ute hela dagen nästan.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Så fint ni gjort ,mycket jobb
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 8. Det där slår vilket gympass som helst=)) Och är dessutom roligare!
  Fint blev det!

  Det ser ut som att våren har kommit längre hos er än här.
  Jag fortsätter att vänta!

  SvaraRadera
 9. Verkligen fint resultat! Jag gillar staketet, tänker att jag borde nog ha ett sådant i hult också :) Liza

  SvaraRadera
 10. Ja det blev ju en rejäl skillnad på den platsen! Det kommer du nog bli supernöjd med! Och kroppen fick sig ett träningspass:-)

  kram louise

  SvaraRadera
 11. Vilken skillnad några "fjuttespaljéer" kan göra. Rusta äger :)
  Den där hörnan blev kalasbra! Har själv funderat på hur jag ska dölja fulkomposten och det här var ett fiffigt tips. Och så lätt! Heja er.

  Kram och trevlig helg - igen ;)
  Tamara

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!