fredag 5 juli 2013

Rosa ölandstok

Idag planterade vi en rad om 5 stycken rosa ölandstok (potentilla fruticosa) vid sidan av vår nya entrégång på baksidan. De står lite grann i mitten av själva svängen, med en öppning in till gräsmattan precis nedanför trappan och en vid ladan, så att man fortfarande kan gå ner i trädgården utan att behöva gå runt hela huset. 

Buskarna kommer från två olika plantskolor, eftersom det inte fanns tillräckligt många plantor där vi handlade först. De tre mittersta buskarna är av sorten Pink Queen och de yttersta är av sorten Lovely Pink. I nuläget är de lite olika i växten, men det jämnar nog ut sig framöver. 


Att valet föll på just ölandstok baserar sig på flera olika anledningar. Den rosablommande sorten är riktigt fin; vi har redan två sådana buskar i anslutning till källartrappan på andra sidan "smatten". Buskarna blir lagom höga och går att klippa till lite som man vill ha dem. Sen är det väldigt stenig mark här, och just ölandstok brukar tåla ganska karga omständigheter utan att klaga för mycket. Vi får hoppas att det stämmer in även på de här exemplaren!

9 kommentarer:

 1. Jessica, grannen5 juli 2013 19:47

  Det blir ju så snyggt! Som vanligt! Hör av mig imorgon så ska du nog slippa cykla till loppisen ;)

  SvaraRadera
 2. ...och så valde vi Ölandstok för att guuben i huset gillar de buskarna :)

  SvaraRadera
 3. Så snyggt det blir hos er! Har kollat in några inlägg bakåt och ser hur allt växt fram. Kul med projekt:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hej hej,

  Mitt första besök hos dig och jag har suttit och läst länge, länge nu. Jag blev så himla glad, för detta är just en sådan blogg jag letat efter! Jag har letat efter en trädgårdsblogg med bra inspiration på en lagom nivå, missförstå mig rätt nu. Men det finns så många vackra trädgårdsbloggar med bara inspiration, inspiration som känns lite övermäktig i en vanlig liten villaträdgård där det bor en tjej som är rätt ny på det där med trädgård. Eller rättare sagt väldigt ny....

  Nu inser jag ju att du inte är så ny på det här med trädgård, men jag gillar sättet du skriver på och de bilder du visar. Jag får massor av inspiration och kanske också "modet" att börja gräva och fixa jag med!

  Jag kommer definitivt tillbaka,
  kram Jennica

  SvaraRadera
 5. Just rosa Ölandstok har jag också funderat på, även om jag verkligen inte gillar den gula!

  Det kommer att bli jättefint där hos er! Så jättefin trappan blev!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Vad fint med rosa ölandstok. Kommer bli ursnyggt. Kram Nina

  SvaraRadera
 7. Får guuben i huset vara med och bestämma? Han har det bra han...

  Ses snart!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
 8. Ser jättefint ut! Tycker att ölandstoken har så söta blommor. Den gula är lite tråkig men de rosa och de vita gillar jag skarpt! Liza

  SvaraRadera
 9. Bra val! Stackars lilla duktiga Ölandstok som har hamnat på Ful- och tråklistan. Men så är det - är något tåligt, anspråkslöst och lättskött OCH blommar juni-oktober är det inte lika "fint" att odla anser en del... Synd om dem.

  Kram

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!