måndag 18 november 2013

Före och efter i tvättstugan

Jag vet att Halloween är över för länge sedan, men jag tänkte ändå passa på att skrämma er med några före-bilder från det som idag är vår tvätt/badstuga. Här nere var det nämligen rena rama skräckhålan tidigare med spindelväv, ingrodd smuts, grushögar och gammal bråte överallt. Man kan ju undra varför jag fotograferade, men nu så här i efterhand är det lite roligt att se hur det faktiskt såg ut.


Med nymurade fönsternischer, vitputsade väggar och BERGO-plattor på golvet är det onekligen lite skillnad, eller vad säger ni? Smedens gamla köksbord får tjänstgöra som avlastningsbord, och tvättkorg och grön gammal mangel är gamla loppisfynd som nu kommer väl till pass. Det är ju fortfarande en källare, så rör i taket kommer man inte undan. Fast det funkar faktiskt riktigt bra att hänga galgar på dem när man ska torka tvätten!


Till vänster om dörröppningen (där man kommer in) fanns redan kranar och golvbrunn för tvättmaskiner. Vi städade upp så gott vi kunde och har faktiskt haft vitvaror för tvätt här nere sedan vi flyttade hit permanent 2010, men ni förstår nog att det inte direkt var någon angenäm syssla att gå ner hit och tvätta. 


Tappade man något rent plagg på golvet tidigare, så var det bara att slänga tillbaka det i tvättkorgen med smutstvätt... Med BERGO-plattorna på golvet är situationen en helt annan, även om golvet under fortfarande är samma slitna betonggolv. (Rejält avskurat, dock.) När jag hittar ett fönster till ska jag hänga det under det som redan hänger där. Ett enkelt men ganska trevligt sätt att skärma av lite grann in mot badhörnan.


Fram till 2010 värmdes huset upp med olja, och den gamla oljetanken blev kvar ända till 2011. Man kan lugnt säga att den slukade nästan halva rummet. Luktade gjorde den också...


När tanken försvann kändes det som om rummet blev dubbelt så stort, även om det numera går nya rör här från luftpumpen in till vår nya värmepanna. I den här delen av tvättstugan har vi börjat bygga upp en liten SPA-hörna med smedens gamla skänk, en IKEA-spegel och en loppad pinnstol. Mitt lilla olivträd har fått flytta ner hit på övervintring; vi får väl se om den gillar att vara här.  I hörnet till höger om spegeln (utanför bild) står badkaret.


Avslutningsvis vill jag visa att mycket av bråten som fanns här nere tidigare har kunnat återanvändas på andra ställen, som t.ex. den gamla tvättunnan i trä från första bilden. Den står numera ute i köksträdgården och är ett alldeles utmärkt hem för mina luktärter om sommaren.


Så lätt det är att glömma hur saker och ting har varit tidigare. Tur att man har sina gamla bilder, ändå!

15 kommentarer:

 1. Oj vilken skillnad så himla fint det blev. Detta med Bergo plattor lät kanon. Vi håller ju också på med tvättstgan nere i källaren. Nu är ju golvet här snyggt men känner att jag vill ha något vid tvättmaskinen och tummlaren. Tack för tipset!!
  Ha det nu så bra i veckan som kommer kram från Maria

  SvaraRadera
 2. åh så otroligt fint.
  Ha en bra kväll!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att du tog de där bilderna. Då kan man verkligen se vilken skillnad det är. Så fint det blivit!
  Jag gillar verkligen fönstret - supersnygg rumsavdelare.
  Ulrika

  SvaraRadera
 4. En helt otrolig förändring! Verkligen tilltalande och jättefint.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Jessica, grannen18 november 2013 20:35

  Det blev verkligen hur bra som helst, men på före bilderna ser det ut som ni har lyxen av en platt-tv. Hahahaha

  SvaraRadera
 6. Tala om skillnad! Vad fint det blev, och ni har ju så speciella möbler och saker dessutom!
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 7. Vilken förändring! Jättefint!

  SvaraRadera
 8. Vilket otroligt lyft er källare har fått! Så himla fint ni har gjort!!!
  Jag är mäkta imponerad och så kul att få se före- och efterbilder!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 9. Vilken skillnad! Fint!
  Och ett badkar...jag vill så gärna ha ett badkar!

  Sköna dagen till dig//Hannis

  SvaraRadera
 10. Vilken enormt skillnad det blev.
  Du/ni har verkligen jobbat och gjort supertint och mysigt.
  Gillar dessa före - och efterbilder.

  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 11. Man kan knappt tro att det är samma källare...!! Verkligt snyggt!! Men det ligger mycket jobb bakom...jag vet!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Vilken förändring till det bättre:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Vilken skillnad! Så fint det blivit!

  /Mia

  SvaraRadera
 14. Snyggt! Vi är inne på att lägga likadant golv. Vår tvättstuga ser ut att ara i samma skick, hur funkade det med golven som jag antar inte var helt plana?

  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, våra golv är inte heller plana, i synnerhet inte längs kanten mot väggen. Jag får ändå säga att plattorna fungerar bra! Visst rör de sig lite på något ställe, och visst har vi fått göra speciallösningar här och där, men på det stora hela är detta ändå en himla smidig lösning. Vi är väldigt nöjda!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!