fredag 27 juni 2014

Det tar sig!

Rabatterna runt snäckdammen och den gröna bänken börjar verkligen ta sig och bli så där frodigt sammanväxta som jag hoppades på när jag påbörjade allt för två år sedan. (Läs mer om det HÄR!) Päronträdets grenar hänger över rabatten och skuggar så där lite lagom, och den gigantiska gamla buxbomen bildar en tjock grön vägg i bakgrunden.


Jag har främst valt växter med fint bladverk i den här rabatten, som alunrot, funkia och ormbunkar av olika slag. Älskar hur de olika nyanserna av grönt liksom flätar ihop sig och bildar en helhet, och hur de mörkt röda inslagen anknyter till rostornet i bakgrunden. Ibland liksom bara blir det snyggt, utan att man egentligen har tänkt så mycket! 


Här finns även en del blommande inslag, som olika rosa nävor, vit salvia och vinröd stjärnflocka. Senare i sommar blommar även astilben i mörkt rött och vitt. Irisarna är redan överblommade, men de vassliknande bladen ger lite höjd och passar in bra i anslutning till dammen. I bakgrunden skymtar snöbollsbusken, som jag har klippt ner rejält i vår. Den är minsann redan på gång med nya skott!


På varsin sida om den lilla stengången växer två ligusterbuskar, som jag ska försöka klippa hårt och hålla klotformade. (Än så länge är de dock inte speciellt stora.) Mot spaljén till vänster kommer snart klematis Summer Snow att ta över, och bakom bänken klättrar murgröna. Paradisbusken till vänster om bänken klippte jag ner brutalt förra året, men den har hämtat sig fint och blir nu tät och frodig. Allra längst till vänster i bild hänger det in grenar från en muterad gammal forsythia, som står på tur att klippas ner nästa år.


Till höger om den lilla gången tronar pappas fina rostorn med rosen Schneewaltzer. Jag älskar hur det faluröda bryter av så totalt mot det i övrigt så gröna! Den färgen återkommer på flera ställen i trädgården, som på vår gamla lada i bakgrunden och på pallkragarna i köksträdgården. Ni lägger väl också speciellt märke till hur fint rosens bladverk koordinerar sig med det övriga färgschemat, hihi! Ännu en sådan där oplanerad lyckträff.


På toppen av rostornet har jag satt en zinkprydnad inhandlad för många år sedan på fina butiken Fröjd i Osby. Den passar riktigt bra som toppsmycke och klarar väder och vind bra.


Om ni kikar bakom dammen på den näst sista bilden, så ser ni på den blommande kirskålen att det finns gott om arbete att fortsätta med innan hela den här kanten mellan gräsmatta och moras är riktigt klar. Här jobbar vi enligt devisen att gräva ut några nya kvadratmeter trädgård om året. Den som spar hon har, för det vore ju snopet om projekten helt plötsligt tog slut!

11 kommentarer:

 1. Så himla bra det blev! Älskar funkia och ormbunke tillsammans, och alunrot! Kan inte bli annat än bra ;) Verkligen snyggt med vattnet och rosbågen, och.. ja allt!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Ja herre jisses så bra det blev!

  SvaraRadera
 3. Så vackert du har!
  Som en riktigt park.......
  Snyggt.

  Fin helg,
  kram Anneli

  SvaraRadera
 4. Åh. Jag kommer ihåg hur det såg ut tidigare. Det har verkligen murrat till sig. Oplanerat eller ej - läckert! Kanske är coola donnan i badet glad över det frodiga, nu slipper hon visa "underredet" för hela Glesbygd ;)

  Segt med häcken som segar lite, men du ska se att den sätter fart i år. För visst känns det som att det mesta har galen växtkraft i år. Heja-heja!

  Ha en toppenhelg!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
 5. Ja, projekt har man alltid med en trädgård och er är såååå fin med alla växter kring den lilla dammen!
  Ser att du också har den begärliga rosa nävan! Åh, den måste jag bara skaffa!
  Njuter av bilderna!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Men jisses så fint du har det! Precis sådana där rabatter drömmer jag om! Är långt därifrån än....men kanske en dag... :)
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 7. Jättefint! Det är en konst att få till rabatter så att alla blad kommer till sin rätt.
  Gillar särskilt rostornet/alunroten/ladan. De binder verkligen ihop det hela.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Ja, det har verkligen blivit hur fint som helst! Och du fångar fina vinklar i bilderna, ser ut som "värsta Vi-i-villa" som min granne säger ibland när han ska dra till med något riktigt snyggt:-)
  Toppdekorationen är underbar, hade jag hittat en sådan hade jag ju varit tvungen att bygga ett rostorn till...
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 9. Vad fint det blir! Så grönt, lummigt och fint.
  Och zinkprydnaden var ju verkligen pricken över i!
  Fina bilder.

  SvaraRadera
 10. Haha.. visst vore det snopet om projekten plötsligt tog slut, som om det skulle hända! Inte mig i alla fall för jag kör samma taktik som du.
  Det har ju blivit hur frodigt och fint som helst och lilla sittplatsen ser så inbjudande ut. Tänkte på hur fint alunroten matchar det faluröda rostornet och kulan överst är läcker.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 11. Vilken vacker trädgård. Så genomtänkt och prunkande. En ren fröjd att beskåda

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!