lördag 23 augusti 2014

Gräva om rabatt i regn

Vem bryr väl sig om att det regnar? Man kan ju ta på sig regnkläder! Sagt och gjort. Eftermiddagen har jag ägnat åt att gräva om och gräva nytt i rostornsrabatten. 


Först rensade jag bort nässlor, kirskål och hallonsnår i hörnan vid det självsådda plommonträdet. Dit flyttade jag sedan en stackars kornellbuske, som nästan blivit uppäten av hasselsnår och åkervinda där den stod tidigare. Just nu ser den lite maläten ut, men den tar sig nog bättre nu när den får lite "space". De röda stjälkarna flörtar med färgen på rostornet. Det mörkröda prydnadsgräset kom i jorden bakom Fairy-rosorna. Jag har insett att jag ofta har en tendens att göra rabatterna för plottriga, så nu tränar jag på att "måla med stora penseldrag" och satte gräsen brevid varandra. Nu funderar jag på att plantera en klematis, som får klättra mot plommonstammen. Vi får väl se vad det blir.


Höstanemonerna som jag planterade för några veckor har tagit sig fint. De blommar fantastiskt vackert, och det kommer nya knoppar hela tiden. Att de kanske kommer sprida sig som ogräs framöver ser jag nästan bara fram emot! (Säger jag iallafall nu.)


Sedan bytte jag plats på en gammal pion och på rosen Drottningen av Danmark. Den sistnämna (som står mitt i bild här nedanför) stod allra längst ut till höger i rabatten tidigare, men har inte sett så pigg ut i sommar, så nu fick den flytta längre ut i solen med rötterna i ny rosjord. Framkanten på rabatten ser rejält trist ut nu när silverarven mest består av blötslaskig geggamoja, men den kommer igen.


Brevid rostornet blommar en höstflox, men annars är den här rabatten ganska trist för tillfället. Buxbombusken i bakgrunden bildar verkligen en kompakt grön vägg, så det behövs lite mer blommor som lyser upp.


Pionen fick flytta till rosens gamla plats, där den får sällskap av en annan pionkompis. Jag vet att det finns teorier om att pioner inte gillar att bli flyttade, men går det så går det. Jag delade på några benvedsplantor från en annan rabatt och planterade i den lilla slutsvängen ut mot grannhäcken.


Rejäla regnskurar har det kommit mellan varven, och till och med lite hagel. Jag var härligt geggig när jag var klar kan jag lova, men det var faktiskt riktigt skönt att vara ute! Nu väntar soffhäng och gottepåse!

5 kommentarer:

 1. Jag är sjuuuukt grävsugen! Håller tummarna att jag kan få äga en timme eller två av min tid och göra det imorgon. Den som lever får se 💚 finfint blir det hos dig iaf, som alltid! 💚

  SvaraRadera
 2. Härligt med rejält trädgårdsarbete. Jag har en hel del kvar som jag vill flytta på. En del är dock fortfarande i blom så de växterna väntar jag med. Nu kom jag på att jag skulle kolla upp hur en buske vill ha det. Norr eller söder? SKa kollas.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så kul att få se din fina rabatt! Det ser otroligt prydlig ut, utan att vara FÖR prydlig, om du förstår...!
  Läckert att blanda lite mera medvetet. Själv är jag dålig på det - saker och ting tar liksom över och smyger sej in, såsom oregano och lite annat som "vandrar" runt! Jag skulle verkligen behöva gräva om hela rabatten! *suck*!

  Ha en härlig lördagskväll!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Regn kan vara ganska mysigt, ibland även att vistas utomhus i. Vilken trädgård!

  SvaraRadera
 5. Den buxbomshäcken är verkligen en prydnad. Mer rödbladigt tycker jag för att lysa upp mot den, mer alunrot och rött gräs. Rödbladigt och rosa blommor känns som en fräsch kombo. Älskar gräs med perenner.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!