måndag 16 mars 2015

Vid sidan av grusgången

Genom dörrarna på glasverandan leder en smal grusgång till grinden ute vid vägen. Ni som har varit med här på bloggen sen tidernas begynnelse vet att gången kom till redan för fyra år sedan, medan grinden kom på plats först i höstas. Hur det såg ut tidigare på framsidan kan ni se om ni klickar HÄR.


Faktum kvarstår: Vi har fortfarande en väldans massa tom gräsmatta på framsidan. Jag har funderat länge på att plantera något på varje sida av gången, men har inte riktigt kommit fram till vad. Visserligen tycker jag att det är supercharmigt med kantrabatter fyllda med lavendel och mormorsblommor, men här är jag nog mer inne på något enklare. 


Kanske ett prydnadsträd på varje sida? Eller någon tjock, lågväxande prydnadsbuske som får breda ut sig lite? Vi tänker att det helst inte ska vara något som växer för högt och stjäl dagsljuset in i huset, för som ni ser har vi ganska små fönster. Vad tycker ni? Framsidan vetter mot väster, och här är det sol från lunchtid och resten av dagen. Förslag mottages tacksamt!


Imorgon vrider jag kameran åt vänster och visar vår förskräckliga uppfart. Consider yourselves warned, moahahaha!

9 kommentarer:

 1. Hej! Jag tycker att ni ska fläska på! Vad sägs om att ha lavendelhäck längs grusvägen o två mindre klotkörsbär framme på var sida om vid grinden? Då är det ju bara att klippa lavendeln lite på våren, behövs väl inge mer skötsel än så? Kanske kan ha runda mjuka stenar i "storlek handboll" mellan gruset o lavendelhäcken, för att mjuka upp o hålla saker på plats?

  Tack för en underbar blogg, följer den troget!
  Mvh Elin i Trollhättan

  SvaraRadera
 2. Grinden är superfin!
  Helt klart skulle du ha något på sidorna om gången.
  Jag håller med Elin här! Lavendel, kanske blandat med smårosor. Vet inte vad de heter men de passar så bra till lavendel och blommar så flitigt.
  Säkert får du flera tips här.
  Lycka till!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Lavendel längs med grusgången och kanske några rosor skulle väl vara perfekt! Ser ut att passa till huset också.

  Camilla

  SvaraRadera
 4. Ja, något skulle vara väldigt fint men det är ju det där med att man ska ta hand om det också. Lister med perenner är väl tidstypiskt, men jobbigt.....och lavendel vill väl bara dö om vintern eller hur är det hos er. Jag hade satt något tåligt, kattmynta och pioner, eller nåt sånt. Tåliga och kattmyntan kan ju blomma ett par gånger per säsong. Jaaa, bara fantasin sätter gränser.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. klivöveräpplen?Små spaljerade äppelträd som är 30 cm höga längs med gången. Snäckskal, förstås, kanske överdimensionerade i betong för att göra det lite roligare?

  I vanliga fall så hade jag tänkt tre rosbågar över gången, men huset är ju så nätt att det kanske förtar effekten?

  Symmetri absolut, möjligen balanserad asymmetri, dvs planteringar på höger och vänster sida i olika höjd bildar en triangel tillsammans.

  Också en tanke, stora klotkörsbär vid entrén, en allé med uppstammade vinbär längs med gången...

  Kontrastverkan, cirklar i olika storlekar som går in i varandra längs med gången, varje cirkel med en slags växt. Modern tolkning av kantväxt. Mycket att kantskära dock...

  Fantastisk yta, leka med klassiska grepp i en ny skala tror jag hade passat fint.

  SvaraRadera
 6. Jag röstar för stickgran. Då får ni något lättskött, städsegrönt med kottar ton-i-ton med hustak och dörr :)

  SvaraRadera
 7. Kul med planer! Jag tänker också varsitt lagom stort träd på varje sida, kan ju stå närmare vägen så att de inte tar något ljus från huset. Annars är ju syrenbuskar tidstypiskt och väldigt lättskött, kanske uppstammade som små träd. Lavendelhäckar på varje sida om gången låter också ljuvligt, om det går att få till. Den måste ju inte gå hela vägen, kan ju gå från grinden en bit in, och sen svänga av i en båge tillbaka mot vägen. Med ett träd i det inramade området som bildas? Oändliga möjligheter :-)
  Kram
  E

  SvaraRadera
 8. Kan inget om växter men jag skulle definitivt satsa på en härlig utegrupp
  när man kan sitta från lunchtid och fram mot kvällningen. Stora krukor/baljor fyllda med växter blir fina intill och kan placeras ut/skifta plats efter humöret:)
  Skorpan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!