lördag 30 maj 2015

En dag på Mölleplatsen

Regntunga skyar och isande kalla vindar till trots, så blev det ett härligt och inspirerande besök på Malmö Garden Show på Mölleplatsen bakom Malmöhus fästning. Och även om jag längtade efter både mössa och vantar, så skapade ovädersmolnen onekligen ett härligt dramatiskt ljus att fotografera i.


Jag började mitt besök med en promenad genom Slottsträdgården, där trädgårdsmästare John Taylor (som jag skymtade på håll) och hans kollegor har skapat en helt fantastisk oas nästan mitt i centrala Malmö. Årets tulpanprakt hade förvisso börjat bli överblommade, men bidrog fortfarande med ett rejält färgfyrverkeri. Och kastanjestaket vill jag också ha!


Ett träd som jag gick förbi var översållat med de mest fantastiska blommor. Dessvärre hittade jag ingen skylt som berättade vad det var för sort. Vad kan detta vara, månntro?


I själva utställningsdelen fanns både små trädgårdar och inredda balkonger. Temat som verkade vara ganska övergripande i år var naturellt och vildvuxet. En av balkongerna kändes nästan som ett ombonat litet fågelbo, med kvistar både runt räcket och på golvet. 


Min favoritträdgård var skapad av trädgårdsutbildningen på Hvilans folkhögskola. De hade byggt upp en liten bod av virke från ett gammalt ödehus och hade verkligen lyckats skapa en stämningsfull miljö med både växter och rekvisita. Bakom det gamla fönstret mot väggen döljer sig en liten uppbyggd drivbänk i återvunnet tegel.


En gammal svart järngrind stod på glänt som ingång till trädgården, och på grindstolpen klättrade en fantastisk klematis. En liten grusad gång och en gammal stol förstärkte illusionen av att någon liten trädgårdstomte faktiskt pysslade runt där inne på riktigt.


På den andra långsidan av boden stod ett litet planteringsbord med vackra krukor och fina gamla redskap. Hostor i mängd verkade vara ett populärt inslag i nästan alla trädgårdar, vilket jag kan förstå, för det är verkligen en av mina favoriter också.


Utanför grinden stod en rostig gammal cykel, som fungerade som klätterstöd för en murgröna. Jag tycker det var superläckert!


Även de trädgårdar som kändes lite mer "sofistikerade" var väldigt frodiga och täta. Mycket plantor utan tomrum ska det vara! Den här urnan hade man ju kunnat tänka sig hemma i sin egen trädgård, och varför inte lite tapet på en plankvägg som fond? Inte så hållbart kanske, men en säsong kanske det håller iallafall.


Lite romantik i det vildvuxna är ju inte heller så dumt. Vad sägs om en vit smidesbänk som formar sig runt ett träd eller ett buskage? Vacker kontrast mot allt det gröna.


Som pricken över i fanns det en stor marknadsdel, där det såldes växter, redskap, trädgårdsprydnader och närodlade varor. Här hade man nog kunnat gå flera varv och bara tittat, men efter första rundan öppnade sig himlen för dagens första skyfall, så då kändes det lagom att återvända till bilen.


Malmö Garden Show håller öppet även imorgon (söndag), för er som blir sugna på en liten utflykt. Själv ska jag vara hemma och gräva om en rabatt, så att mina nya fynd får plats. Mer om det får jag visa imorgon.

7 kommentarer:

 1. Låter som en helt ljuvlig dag! O jag vet vad trädet heter, men långt bak på tungan, ska försöka skrapa fram det. De är sååå fina!

  SvaraRadera
 2. Kinesisk blomsterkornell 🍃👌🏻

  SvaraRadera
 3. Vad mycket fint! Synd på vädret men du hann med en hel del innan störtskuren.

  SvaraRadera
 4. Jättefina bilder du bjuder på och i andra vinklar än vad jag sett på andra bloggar. Hade tänkt åka dit igår men det blev inte av. Trädet skulle jag också säga är en kinesisk blomsterkornell. Tur att du hann med så mycket innan regnet började falla:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 5. Var också där i lördags, kom kl 10 och tillbaks i bilen kl 11, och då hann vi ändå med en kaffe. Burr! Denna blåsten, mina fikonträd är mycket arga på den. MGS har verkligen utvecklats, och kul att se att det var så mycket folk trots vädret!

  SvaraRadera
 6. Trädgårdsutbildningen på Hvilans folkhögskola hade gjort ett super bra jobb! Sådär vill jag att sdet ska se ut hemma hos mig!

  SvaraRadera
 7. Så mycket fint. Där skulle man varit och kikat läget. Jag gillar John Taylor och resten av gänget i Trädgårdstisdag.
  Ha en fin onsdag.
  Kram Petra

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!