söndag 3 maj 2015

Hotonomi och brända maränger

I fem långa år har jag väntat på att vår lilla magnolia ska behaga blomma. Under vintern har jag gått förbi den då och då och ömsom fjäskat, ömsom hotat. "Om du inte blommar i år, så gräver jag upp dig..." Det där med hot verkar baske mig ha gjort susen, för i flera veckor har magnolian stoltserat med sju feta knoppar, och igår började blommorna äntligen slå ut. 


Vilken lycka! Egentligen är väl 1:a maj det magiska magnoliadatumet, men 2:a maj fungerar ju det också. "Jag tror du har uppfunnit en ny vetenskap: Hotonomi!" säger maken.


Men säg den lycka som varar för evigt. I förmiddags när jag kom ut på framsidan såg jag att blommorna helt plötsligt var lite brända i kanterna. Som brända maränger... Jag gissar att det är de två senaste dagarnas starka sol som har satt sina spår. Raskt virade jag in det lilla livet i mikrofiberduk, så nu har vi ett litet spöke ute på gräsmattan. Hoppas jag kan rädda de knoppar som fortfarande inte riktigt slagit ut. Jag har ju väntat så himla länge på de där blommorna, så det vore trevligt att få njuta av dem ett tag till.


Med undantag för mitt magnoliatrauma, så har dagen idag varit helt fantastisk. Det har blivit åtskilliga timmar i trädgården, och ovanpå syrechocken tror jag nästan jag har fått lite solsting. Inatt sover jag ovaggad. Igen...

8 kommentarer:

 1. Bruna kanter på magnolia är inte så ovanligt tror jag. Eller? Själv har jag visserligen ingen magnolia, men jag tycker mig ha sett det där fenomenet förut lite här och var. Hoppas du lyckas skydda de knoppar som än så länge inte är drabbade.
  Tack för tipset om Leonard Messel förresten. Mycket möjligt att det var en sådan jag såg. Jag ska verkligen läsa på. :-)
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Hotonomi! Den var bra. Tyvärr har det inte alls funkat på min magnolia. Den har till och med fått flytta. Nu har inte ens bladen orkat slå ut ännu. Vet inte längre vad jag ska hota med. Komposten kanske.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Det står en del stora magnolior i mina kvarter som jag kikar på när jag är ute med hunden. Ska nog nöja mig med det. Det verkar vara påfrestande att ha en. Skrattade gott år din berättelse, heter spöket Laban eller Labolina?
  Lycka till med din magnolia!

  SvaraRadera
 4. Lycka till med dina vackra magnoliaknoppar, tänk att du hittade rätt taktik där.

  SvaraRadera
 5. Vilken lycka när magnolian blommar, min har så sakteliga börjat att veckla ut sig. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 6. Åh, vilken lycka det måste vara och såååå vackert det är med blommande Magnolia!
  Hoppas att fiberduken lindrar....vad det nu kan vara. Kan det kanske vara lite nattfrost månne?

  Gratulerar till den vackra blomningen och att "hotonomin" fungerade! Det är kanske SÅ man ska göra! :)
  Kramar
  LIsa

  SvaraRadera
 7. Gratulerar till de fina blommorna - förstår din längtan (och hot). Hoppas nu du lyckats skydda den, så du kan njuta länge av dem.

  Kramar

  SvaraRadera
 8. oj skitt ska man vänta i 5 år,, då fasen får jag vänta i tre år till..Kanske om jag hotar den så börjar den tidigare. Jag trodde ju min va död ifjol, men så kom det ju blad till sist men inga blommor.Vad heter din?...Min heter Susan.och så är det samma sak med rododendron..inga blommor där heller,,det finns knoppar med de föll av i fjol o få se hur det går iår?...Kanske man borde vattna? Har du nån sån buske? Lycka till med ditt spöke.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!