onsdag 27 maj 2015

Myrten

För första gången i livet har jag samlat mod och köpt ett myrtenträd (myrtus microphilla). För en som knappt lyckas hålla liv i den mer tåliga varianten som heter myrsine, så är det här onekligen ett vanskligt projekt. Men man måste ju försöka, eller hur? Den är ju så vansinnigt snygg!

Jag planterade om den i vanlig blomjord i en lite större kruka, för att öka oddsen för överlevnad. Krukan grävde jag fram ur mitt lilla förråd ute i ladan; den var vitmålad tidigare men färgen flagade så mycket så jag skurade bort den med svinto. Under dolde sig en terracottakruka som faktiskt var riktigt fin. Den får nog förbli färglös, tror jag. Eller kanske man ska våga sig på att testa sådan där matt svart krukfärg?


Den hamnar kanske ute på planteringsbordet i sommar, eller kanske i växthuset när det kommer på plats. Lite frisering blir det säkert också framöver i sommar. Om den fortfarande lever, vill säga...

5 kommentarer:

 1. Ja, det må jag säja - en uppstammad myrten! Det är verkligen inte illa!Så fin!
  Själv har jag haft åtskilliga myrten! Jag har tagit skott från min farbror som har en jättemyrten, som dessutom blommar med små vita blommor! Aldrig har jag lyckats få den att växa fullt ut! De är verkligen känsliga växter, men du lyckas säkert med denna, så fin kruka och bra jord också!
  Åh, så fin!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Vi var på Fröjd af Sverige igår på vår väg till det stora varuhuset. Fröjd var en riktigt mysig affär. Du är lyckligt lottad som bor så nära :)

  SvaraRadera
 3. Har flera uppstammade myrten-"träd" som jag gjort själv av små sticklingar från dotterns myrten som hon använde till sin gröna krans hon hade när hon gifte sig för fyra år sedan. De är väldigt lätta att ta sticklingar av, men är väldigt känsliga för torka, så man får inte glömma att vattna dem! Öster kan vara ett lämpligt väderstreck. De är helt underbara! Funderar på att ta nya sticklingar när jag snart måster börja ansa...

  SvaraRadera
 4. Det är samma här, har köpt någon myrsine och tagit sticklingar av så jag har - förutom alla jag tagit kål på- ett par stackare kvar. I fjol vår köpte jag en myrtenboll på en blomsteraffär, det var verkligen överkomligt pris mot för vad de brukar kosta så jag vågade chansa. Den stod utomhus och var så himla fin hela sommaren, sen på hösten säckade den ihop så jag fick kasta den, men jag var tacksam för den tid den stod. Din uppstammade är jättefin, lycka till!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!