fredag 26 juni 2015

Som i "Dogville"

Förarbetet till växthuset har fortsatt idag. Efter ytterligare lite grävning, så var det äntligen dags att lägga markduk och grus. Maken skottade grus och körde med skottkärran, och jag krattade ut det på plats. Vi skruvade också ihop de impregnerade syllarna med vinkelhakar och såg till att ramverket hamnade plant på gruset. Nu kan man helt plötsligt börja se hur det kommer te sig när växthuset väl kommer på plats! Med stolen på plats, så känns det nästan lite som i Lars von Triers film "Dogville", hihi! (Ni vet, filmen där man bara har markerat husen med uppritade streck på studiogolvet.)


Platsen sluttar neråt hasselhäcken och moraset, så maken (som är klokare än jag när det gäller konsekvensen av fysikens lagar) räknade ut att vi behövde stoppa upp gruset med någonting för att allt inte ska spolas iväg med regnet. Efter lite pep-talk från grannen, så gjorde vi en tillfällig lösning med en rejält lång planka förankrad i två träd och betongplattor på högkant. Det blev faktiskt inte så dumt, men vi får ordna det bättre sen. 


Ett självplanterat litet hagtornsträd fick stanna kvar. Växthuset har dörren på långsidan som vetter mot spaljén, så trädet är inte i vägen. Jag tänker tukta det hårt och hålla det litet, nästan som en liten bonsai! Vid stammen är det en liten kulle som gör att gruset "rinner av"; jag ska nog lägga lite stenar där istället.


Vi testade att lägga ramen på olika håll och ledder, men på det här sättet utnyttjade vi faktiskt utrymmet bäst. Nu blir det fortfarande lätt att nå hallonbuskarna, som ligger strax utanför till vänster i bild. Fingerborgsblommorna är självsådda och finns där för första gången i år. Man kommer ju kunna se dem genom glaset när man är inne i växthuset, så de får vara kvar. Den uppstammade hasselbusken ger skön skugga delar av dagen.


Imorgon åker vi till Åkarp med släp och hämtar själva aluminiumstommen. Sen väntar ytterligare en del pyssel, bland annat med att få glaset på plats. Några rutor är trasiga och måste ersättas, så det blir lite att fixa nästa vecka. Men jag har ju semester, som sagt! 

5 kommentarer:

 1. Ser bara till att förankra ramen i marken så att inte hela växthuset kan blåser omkull om det kommer en storm.
  Ett tips är att borra hål i stommen och slå ner grova armeringsjärn snett i marken.

  Fint det blir med gruset!

  SvaraRadera
 2. Åhhh! Lyckans!!! (Hör Nanne Grönvalls hesa stämma från 1998 sjunga inne i mitt huvud;
  "Jag e så avundsjuk, jag e så aaaavundsjuuuk!) Vill också ha ett växthus men vi har inte
  plats i vår lilla trädgård. Ska bli kul att följa ert projekt!
  Ha en fin helg!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 3. Åh vad fint det kommer att bli!! Härligt med växthus! Alltid lika kul att följa dina projekt och trädgårdsplaner!
  Kram Marie L

  SvaraRadera
 4. Vilket mysigt jobb och kul att se fram emot. Att ha ett växthus ger så stor skillnad! Det kommer att bli super för er, lycka till!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!