söndag 18 oktober 2015

Konstigt

Konstutställningen om, av och med Yayoi Kusama på Louisiana är verkligen värd en liten utflykt över sundet. Redan utanför entrén möts man av några jättepumpor i brons, som mycket väl hade kunnat få stå i min egen trädgård. Riktigt sobra och fina, men om man tror att den övriga utställningen går i samma ton, så kan man verkligen känna sig lurad.


Yoyai Kusuma är nämligen något helt annat! "Kusamas arbeten är baserade på konceptuell konst och exemplifierar feminism, minimalism, surrealism, särlingskonst, popkonst och abstrakt expressionism" kan man läsa om henne på Wikipedia. Den här damen är verkligen inte rädd för färg och form! Och i synnerhet inte för prickar, som är ett återkommande tema. Man blir inte det minsta förvånad när man får veta att hon även har samarbetat med flera stora modehus och designmärken. Kusama närvarar på Louisiana bland alla sina prickar, i form av en otroligt naturtrogen vaxdocka.


Prickar, som sagt. Det är prickigt överallt! På flera ställen går man in i rum som är prickiga från golv till tak, och på ett annat ställe får till och med vi besökare vara med på ett hörn och klistra färgglada prickar inne i ett helt vitmålat rum. Roligt med interaktiv konst!


Pumpor verkar också vara något som ligger Kusama varmt om hjärtat. De dyker upp lite överallt, i olika färger och storlekar. Prickiga, förstås. Om konstnären som person får man veta att hon skrev in sig frivilligt på en psykiatrisk klinik i Tokyo 1977, och att hon bor kvar där permanent sedan dess. Tanken på att galenskapen till viss del är äkta förstärker onekligen det galna i konstupplevelsen!


Kusama jobbar också mycket med spegelillusioner i kombination med ljus. På ett ställe blir man instängd tre och tre i ett mörkt spegelrum, där det plötsligt sprakar av eldflugesmå ljus i regnbågens alla färger. The Gleaming Lights of the Souls heter installationen, som verkligen är värd de minuter det tar att stå i kö för att komma in. Spegelillusionerna dyker också upp i mindre format, i små "tittskåp" där man sticker in huvudet och plötsligt känner sig som om man har hamnat i en annan värld. Lite "Matrix", så där. Mycket läckert!


Det här är verkligen en utställning för alla sinnen och alla åldrar. Även om man vanligtvis inte är typen som springer på konstutställningar, så är det här en upplevelse. Fram till 24 januari nästa år har ni på er att ta er hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!