tisdag 12 januari 2016

Konserverad sommar

Mitt lilla växthus håller "värmen" förvånansvärt bra. När det var tio grader kallt häromveckan kändes det riktigt behagligt att sitta där inne och kura. Det är nog väldans gediget i sig, men gör nog sitt till att jag bytte ut alla gamla isoleringsremsor mot nya när jag monterade rutorna i somras. Vilken tur att jag var lite noggrann och hade tålamod att låta det ta tid, för en gångs skull!


Isrosor på fönstren blir det, men bara på utsidan. Vilket läckert mönster!


Inne i växthuset känns det nästan som om jag har konserverat sommaren. Mitt livs första myrten står här, fortfarande alldeles livs levande! Jag har ingen aning om hur man övervintrar sådana, och tänkte först att jag skulle ta in den i höstas, men den trivs fortfarande så himla bra här ute att den får stå kvar. När det var plusgrader i december gav jag den en liten skvätt vatten, men annars har den klarat sig bra på egen hand. Rosmarinplantan är också fortfarande grön och färsk. 


Min Grand Award-ros flyttade in hit i slutet av november. Tanken var att jag skulle ställa den på frigolit och svepa in den i något värmande, men det har jag inte heller kommit mig för att göra än. Och tänk, den är ju fortfarande grön och knoppig!


Sekatören ligger framme, redo för arbete. Snörhållaren var ett av förra årets bästa loppisfynd. Den är jag lite kär i, tror jag minsann!


Krukorna med buxbomklot står också här inne och värmer sig. Jag funderar lite grann på om jag ska plantera ut dem till sommaren, men å andra sidan gillar jag att ha dem i krukor. Det är ju så fiffigt att kunna flytta runt dem lite efter behag.


Lite pynt kan man väl ha framme fast det är vinter? Slitna terracottakrukor är ju så himla vackert, och känner jag mig själv rätt kommer jag spana efter fler sådana på loppisarna under 2016.


I taket hänger murgröneklotet kvar; grönt och frodigt det också.


Ja, när man ser den här bilden kan man ju tro att jag inte har plockat ut någonting inför vintern, men det har jag faktiskt. Några avklippta buxbomgrenar står fortfarande kvar i den gamla brandpumptunnan utanför. Lite grönska på utsidan är ju ändå trevligt, trots att det bara är januari.


Naturligtvis har jag redan börjat fundera över vad jag ska ha i växthuset i sommar. Drömma är ju liksom halva nöjet! Dock är jag ingen sådan där beställa-via-Impecta-trädgårdnörd, som börjar tokshoppa fröpåsar redan i december, även om jag ibland önskar att jag var det. Snarare handlar jag frön väldigt spontant, bestämmer mig där och då när jag väl står på plantskolan någon gång i april. Vi får väl se vad jag hittar på i år.

9 kommentarer:

 1. Här är Impecta-inköpslistan ute på remiss. Jag borde göra så som de pratade om i Trädgårdspodden, nämligen att klicka helt ohämmat för att sedan ta bort tills jag kommer ner i en dräglig summa. Men känner jag mig själv rätt kommer jag att klicka ohämmat och sedan inte ta bort alls. Sedan står jag där med en miljard småplantor som ska skolas om och som det ska finnas plats till.

  Ditt växthus är nog betydligt bättre isolerat än mitt. Inget verkar leva i mitt längre.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 2. Tack för en trevlig tur i växthus så här mitt i vintern. Otroligt så mycket grönt och skönt du har där trots kylan, förstår att du är nöjd vem skulle inte vara det?! Din snörhållare har jag minsann också blivit förälskad i, kul att få se den igen.
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Bara rubriken låter så trevlig. Konserverad sommar.... Fantastiskt att det klarar sig så bra därinne. Snörhållaren är lätt att bli kär i. Tror aldrig jag sett en sådan.
  Du är inte ensam om att handla fröer sent och spontant.Nu har jag ingen lust alls,men det kommer med ljuset.
  Kram Luna

  SvaraRadera
 4. Så mysigt du har det i ditt växthus! Det märks att du bor betydligt längre söderut än vad jag gör....här har vi nämligen snö och kyla.

  SvaraRadera
 5. Oj vad kul att vissa växter klarat sig i växthuset så här länge. Det skulle nog vara svårt här. Snörhållaren är så charmig, du hittar ju så mycket fina fynd! Riktigt inspirerande och jag får nästan lust att åka söderut på semster bara för att kolla in alla fina fyndställen:)
  Har inte blivit några fröinköp än men det brukar bli lite smått och gott...fast jag egentligen tycker att vi inte har plats inne för alla småkrukor....men det är ju så himla roligt att kunna plocka in blommor eller någon hemodlad tomat.... så det är svårt att INTE så något.
  Kul att drömma och göra lite små planer inför sommaren....sen får man se vilka det faktiskt blir något av....
  Kram/Nettan

  SvaraRadera
 6. Så roligt att både myrten och rosmarin klarat sig i växthuset, det har ju varit riktig kyla. Jag får nog sätta in isoleringsremsor i mitt till hösten. Och att du lyckats hitta en så fin snörhållare på loppis, det är lycka!
  Jag är dålig på att planera min fröinköp, borde göra en lista i alla fall, det blir oftast spontanköp när jag besöker handelsträdgårdar. Då har jag glömt vad jag önskade mig tidigare.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Det ser sååå skönt ut! Det går nästan att låtsas att det är sommar. :-)
  Jag gör på båda sätten - jag shoppar frön från Impecta så här års OCH spontanköper allt som jag känner att jag måste ha när det väl dyker upp. Det är vansinnigt oekonomiskt och ineffektivt eftersom jag egentligen är helt värdelös på att dra upp plantor...
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Oj oj så fint. Nästan lite vår känsla i bilderna. När jag ser det så känns det så ordningsamt. Det är hur bra som helst med ett litet växthus det rymmer mer än vad man tror, eller hur?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!