onsdag 13 januari 2016

Mari Simmulson

Helt spontant och utan någon som helst plan ropade jag in ett roligt fat på Tradera strax innan nyår. (Det är sånt som händer när man sitter och slösurfar och har varit ledig alldeles för länge...) Jag har som bekant en viss förkärlek för humoristiska, smått naivistiska och lite tramsiga pryttlar i köket, och det här fatet passar verkligen in på den beskrivningen. Som hämtat ur en dockservis för vuxna, hihi!


Fatet kommer från en serie som heter "Ragu", skapad av den estnisk-svenska keramikern Mari Simmulson (1911-2000) för Upsala Ekeby. Just den här serien är ny för mig, men på Upsala Ekebys hemsida ser jag att den tillverkades under åren 1959-62.


Jag har faktiskt ett Mari Simmulson-fat sedan tidigare, men från en helt annan kollektion. Även det har en figurmålning som jag tycker väldigt mycket om. Det är nog egentligen ett askfat, men jag har det på mitt nattduksbord och förvarar smycken och armbandsur i det.


Ibland är det svårt att förklara varför man fastnar för vissa saker, men Mari Simmulsons stil talar till mig. Det var nog en ganska produktiv kvinna, för hennes keramik dyker upp både på Tradera och på Bukowskis Market med jämna mellanrum, och sakerna är inte överdrivet dyra. Kanske spanar jag efter fler grejer i "Ragu"-serien framöver.

2 kommentarer:

  1. Ditt fat är fint och jag tycker att jag känner igen motivet även om jag inte haft något i min ägo. Jag har slutat titta på Tradera, ångrade mig gruvligt flera gånger när jag fick hem saker som jag egentligen inte hade användning för. Det är så lätt att knappa in ett bud ... Men jag har varit nöjd också ska jag tillägga.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  2. Det är fint ditt Traderafynd, både motiv och den roliga kanten. Man får helt enkelt fundera på funktioner för att få se udda och älskade fat/skålar framme hela tiden. Som du har gjort med fatet på sängbordet/Hälsningar Eva-Lotta

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!