onsdag 17 februari 2016

Fire in the house

Vi har ett värmesystem baserat på luft-vatten-principen. Ni vet, en pump på utsidan, vattenburen värme via element på insidan och en rumsgivare på bottenvåningen som reglerar temperaturen. Det funkar hur bra som helst större delen av tiden, men av någon anledning är det alltid aningen för kallt inne när temperaturen ligger strax över noll ute. Det är precis som att den där pumpen inte tycker det är tillräckligt kallt för att vilja jobba mer än nödvändigt. Då är man glad att man har en murspis som man kan kompletteringselda i!


Spisen ser ju ut som om den har stått där sedan huset byggdes, men den är faktiskt mindre än 5 år gammal. Vi har världens bästa drag i skorstenen, och eftersom det dessutom bara är 2,08 meter i takhöjd inomhus så krävs det inte många vedträn för att få upp värmen.


Ibland räcker det att tända några stearinljus för att det ska bli varmt, och vill man ha det varmt snabbt, så kan man sätta fyr på både ljus och spis samtidigt. Hur varmt det ska vara inne är faktiskt nästan det enda maken och jag är oense om här hemma. Han älskar när det är svalt, medan jag gärna vill brassa på rejält. Ibland händer det att jag "smygeldar" innan han har hunnit komma hem från jobbet, hihi! 


Någon större vedåtgång har vi alltså inte. Vi använder fortfarande samma omgång ved som vi köpte av en lokal "vedfarbror" för ett par år sedan, fast då köpte vi å andra sidan ganska rejält. Torr som fnöske har den hunnit bli, vilket underlättar eldningen ännu mer. Och eftersom maken är på möte ikväll och temperaturen ligger runt noll ute, så passar jag på. Fire in the house!

3 kommentarer:

 1. Finns inget som ger så skön värme som en riktig brasa, önskar jag hade kamin eller kakelugn i alla rum. Elda på du när du kan!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Jag har sagt det förr, men er spis är verkligen superfin! Den fanns med i min inspirationsmapp för två år sedan när vi skulle sätta in en eldstad och var inne på en murspis. Nu blev det till slut en kakelugn för vår del när maken lite otippat bytte åsikt, men annars hade de nog blivit något liknande er.
  Hos oss finns det ingen som invänder när jag eldar och det är tur för jag fullkomligt älskar att sitta framför en brasa och mysa!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 3. Mysigt att ha spis! Den ser verkligen ut som den alltid stått där! Önskar vi hade något att elda i för här är iskalla golv och allmänt kallt mest hela vintern.....Provar att posta detta för jag försökte igår men det bara försvann två gånger.....
  Kram/Nettan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!