fredag 11 mars 2016

Oavslutat projekt

Höstens allra sista trädgårdsprojekt är långt ifrån avslutat. Som ni kanske minns påbörjade jag en liten "utgrävning" bakom växthuset. En del gammalt fick stå kvar och en del nytt kom till. Två självsådda hasselbuskar till vänster i bild tuktades hårt (vilket kommer behövas igen och igen och igen...), och den spinkiga mirabellen fick stå kvar som solskydd för växthuset. Trappan hade maken börjat på redan året innan, och jag byggde på uppåt mot portalen med natursten, grus och några kantstenar längst upp.


Kastanjestaketet hjälper onekligen till att skapa rumskänsla här på baksidan. På plantskolornas höstrea fyndade jag både perenner, en blodfläder och en hortensia, som hamnade här bakom. Ett gäng fjäderastilbe fick bilda en liten "häck" längs med trappan, och den var onekligen helt fantastisk att beskåda när den blommade som ett ljuvt ljusrosa fyrverkeri. (De är nästan överblommade på bilden.)


Jag har ju snöat in på växter med blad som drar åt mörkrött och nästan svart, och blodfläder måste väl nästan vara den ultimata busken när det gäller den biten. Sååå snygg kontrast mot det gröna!


På höstrean hittade jag äntligen kaukasisk Jack Frost-förgätmigej till ett hyfsat bra pris. (Jag var snabb och roffade åt mig de tre sista!) De var i och för sig ganska dyra även om de var nedsatta till halva priset, men vill man ha så vill man. De blir ju så vansinnigt vackra i bladen i det skuggiga gröna!


Jag grävde upp en bräkenplanta från ett annat ställe i trädgården och delade den. Mitt (inte så) lilla naturstenslager kom väl till pass igen. Vad vore en trädgård utan sten, hihi!


En klematis med mörkröda blad (som jag har tappat namnet på just för tillfället) fick klättra med mirabellträdet som stöd och en hortensia som sällskap till höger i bild. Markduken som sticker upp på bilden behöver jag fortfarande snygga till...


Längst fram mot gräskanten satte jag några lågväxande dvärgspireabuskar 'Little Princess'. Jag har den som kant på fler ställen, och den blir så tät och bra och är så himla fin när den blommar.


Den här "utgrävningen" är långt ifrån klar, och nu börjar jag bli riktigt sugen på att få fortsätta projektet. Jag vill gräva bort gräset där stolen står och göra en liten grusad sitthörna här, med en gång direkt från stentrappan. Jag har redan en grushög på uppfarten som är precis lagom stor för just det ändamålet, så kanske börjar jag redan greja lite med det nu i helgen. Om det blir lika soligt och fint som idag, vill säga. Nu får det väl ändå vara vår!

3 kommentarer:

 1. Så härligt med projekt. Är själv en projekt människa i trädgården. Jag ser alltid något som jag vill bygga vidare på. Det är lite de som är tjusningen med att ha trädgård. Man får testa och leka hur man vill. Underbart!
  Jag ser fram emot och se hur den grusade platsen blir. Det kommer bli ur tjusigt :)
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 2. Så härligt med projekt. Är själv en projekt människa i trädgården. Jag ser alltid något som jag vill bygga vidare på. Det är lite de som är tjusningen med att ha trädgård. Man får testa och leka hur man vill. Underbart!
  Jag ser fram emot och se hur den grusade platsen blir. Det kommer bli ur tjusigt :)
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 3. Oj redan i gång att börja med grävandet!! Här ligger snön fortfarande på den mesta av trädgården.
  Fina växt val du gjort.
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!