fredag 13 maj 2016

'Noriko'

I den gamla tvättunnan, som står nere i köksträdgården, blir det inga luktärter i sommar. Istället har jag planterat ett litet träd där; en rönn (Sorbus matsumurana) vid namn 'Noriko', som jag köpte på Växtmästaren i Osby häromdagen. När jag kom till plantskolan hade jag ingen aning om vilken sorts träd jag skulle köpa, men efter lite rådgivning och efter mycket "ögonshopping" så blev det alltså en rönn. Jag gillar att den faktiskt redan ser ut som ett träd i kronan, och så gillar jag det skira lövverket. 


"Litet träd ympad på stam. Kronan blir ca 1 meter hög och lika bred. Vackert flikigt bladverk. Vita blommor i maj. Orange till röda bär i september. Passar bra till små trädgårdar och innergårdar. Härdig zon 1-4," står det på den medföljande lappen. Lagom stor för att växa i tunnan, med andra ord. Och den är garanterat läskunnig, för mycket riktigt blommar den med vita blommor nu i maj. 


Den fastnade lite dåligt på bild mot den gröna bakgrunden, men jag är redan himla förtjust i mitt lilla träd. I den öppna jorden runt stammen ska jag plantera lite sommarblommor framöver. Det kan nog bli fint om det hänger lite så där över kanten. Någon slags bacopa, kanske? Eller lobelia?


När vintern kommer får trädet står kvar ute, eftersom tunnan är alldeles för tung och otymplig för att baxas in i växthuset. Jag får väl täcka med lite skyddande väv eller så, men den står iallafall i ganska skyddat läge här nere i köksträdgården. Går det så går det. Och det borde gå.

2 kommentarer:

 1. Det lilla trädet passar perfekt i trätunnan - så fint du får det !
  Har suttit en lång stund och läst ikapp inlägg - alltid lika trevligt att titta in till dig!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Fint litet träd och så charmigt i den gamla tunnan! Här vräker regnet ner idag så det blir nog inget utepyssel just nu.....men dom nyplanterade häckplantorna får lite extra vattning i alla fall......alltid något...
  Hoppas du har en bra lördag!/ Nettan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!