söndag 29 maj 2016

Söndag i Landskrona

För andra året i rad hade vi en liten gathering i Landskrona med mannens familj, som annars är utspridda på så olika ställen som Malmö, Västra Frölunda och Los Angeles. Smarrig brunch på Hotell Öresund stod först på schemat, och sedan en liten promenad i de vackra omgivningarna.


Vi promenerade över vallgraven till Citadellet, som Kristian III av Danmark lät uppföra  på 1500-talet. En sådan här grind skulle man ha hemma, hihi!


När Skåne blev svenskt på 1600-talet blev fästningen svensk, och på 1800-talet tjänstgjorde fästningen som fängelse. Så sent som 1940 var det här en tvångsarbetsanstalt för kvinnor, och under andra världskriget använde militären sedan fästningen för att bevaka kustremsan mot det ockuperade Danmark. Dramatisk historik, får man säga.


På citadellområdet hittade jag den här härliga (om än inte så historiska) samling av vattenkannor. Det var väl en himla kul idé!


Längs vallgraven vid Citadellet ligger Sveriges äldsta kolonistugeområde. Vilket litet paradis mitt i stan! Undrar just vad en stuga kostar här?


På strandpromenaden har man utsikt ut mot Ven. Tänk, där har jag aldrig varit, fast jag har bott i Skåne i snart 25 år. Kanske får det bli en av sommarens utflykter.


Landskronaborna poserade tålmodigt framför kameran.


Jag hade mitt fasta 35-millimetersobjektiv på kameran idag, eftersom det väger en sisådär 4-5 gånger mindre än 140-millimetersobjektivet. Det var riktigt behändigt får jag säga, och får säkert hänga med på fler utflykter i sommar. 

3 kommentarer:

 1. Jaha ja. Du har tillbringat dagen bara fem minuter hemifrån mig. Synd att du missade fikat vi hade vid dammen vid tre-tiden. :-)
  Landskrona har många vackra platser. Det finns en hel del att se!

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 2. Tvångsarbetsanstalt för kvinnor - vedervärdigt!
  Kul med vattenkannorna! Ven är värt ett besök, vi cyklade runt där en dag och det var trevligt trots att det regnade.
  Kram Eva

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!