torsdag 26 maj 2016

Tomatpedagogik och lite till

Idag kom maken hem med en påse tomatplantor från skolan där han arbetar. Plantorna är odlade i ett växthus som finns på skolans NO-avdelning, och att lära sig odlingens ädla konst är ett projekt som eleverna i åk 6 har varje år. Inför varje sommalov säljs de plantor som blir över, och pengarna de inbringar går till att finansiera projektet nästa år. Är det inte makalös pedagogik, så säg?


Nu samsas fem nyplanterade tomatplantor i växthuset, tillsammans med gurkplantorna och melonplantan jag köpte på Blomsterlandet i lördags och två paprikaplantor från Strömsborgs handelsträdgård, som jag plockade upp igår på väg hem från jobbet. 


Det bästa med att ha grus inne i växthuset är att man kan dra in slangen och vattna i krukorna. Det gör liksom ingenting om det rinner ut på "golvet" då. För luftfuktighetens skull har jag även ställt in en damejeanne med vatten. Det behövs i synnerhet nu, när det är så himla varmt om dagarna.


På hyllan sitter Flora Fröjd (ja, hon har sagt att hon heter så!) och bevakar så att allt växer som det ska. Min egen lilla fruktbarhetsgudinna, som jag tillber varje gång jag är i växthuset, hihi!


Mitt lilla bonsai-träd (som är en liten självsådd mirabell) är nyfriserat för säsongen, och på marken står en liten blodbok-planta som jag har fått av bästa grannen. Det är inte så stort än, men vackert i färgen redan.  Kanske får det stanna i sin kruka, kanske planterar jag ut det och låter det växa sig stort. Lövverket är så skirt att det nästan inte syns på bild.


Nu är växthusåret 2016 på gång, minsann! Lite så där lagom, som passar mig utmärkt. Snart ska jag ta mig an pallkragarna också. Det blir lite så där lagom där också, men spenat, sallad, sockerärter och lite morötter får det iallafall bli. Och kanske någon mer tomat från det där makalösa växthusprojektet på makens skola, om det blir några över.

2 kommentarer:

  1. Med tanke på att du säger att du inte är någon odlare så är det nu fullt i ditt växthus. :-) Men tomatplantor är faktiskt ett måste. Det är sååå lyxigt att plocka solmogna tomater senare i säsongen.
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Hvor ser det skønt ud. Jeg selv har 14 forskellige tomater - det er dejligt med solmodne tomater. Det er en magisk tid lige nu!

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!