söndag 19 juni 2016

Solcellsdriven fontän

Nu har jag fixat en solcellsdriven fontänpump till min kopparbalja. Efter lite googling hittade jag en 249-kronorsvariant på Harald Nyborg, och när jag ändå var i närheten av Center Syd i Löddeköpinge igår så passade jag på att stanna och plocka upp en. Fontänen består av en pumpdel som man sänker ner i vattnet med munstycket (finns fyra olika att välja mellan) kvar ovanför ytan...


... och en solcellsplatta på spett som man trycker ner i marken någonstans där det är soligt. (Typ i Spanien, haha!) Sladden mellan pumpen och solplattan är 5 meter lång, så man kan sätta den en bra bit ifrån själva baljan. Jag har dragit ner sladden så att plattan står i moraset, där man inte ser den alls (om man inte har vägarna förbi) och dit solen når större delen av dagen. 


Så fort solen tittar fram så börjar pumpen att fungera. Är det lite sol, så sprutar det lite...


... är det mycket sol så sprutar det mycket, och är det ingen sol så sprutar det inte alls. Himla enkelt! För mig är det en bra lösning; det är skönt att slippa elektriska sladdar i trädgården. Lite miljövänligt känns det med.


I baljan har jag en vattenhyacint och en musselblomma som jag köpte igår. Det är fint med lite grönt som seglar runt på vattenytan.


Jag är himla nöjd med min lilla fontän. Nu återstår bara att fixa till rabatten bakom, men det är ju ett angenämt problem. Dessutom börjar min semester om tre dagar, så trädgårdstid lär det finnas gott om framöver. Äntligen!

11 kommentarer:

 1. Vilken kanonidé. Du har så fint o mysigt i din trädgård. Ja brukar kika in med jämna mellanrum ☺

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Så himla fint och praktiskt på alla sätt! Blir sugen på vattenväxter också. Vad tänker du göra med dem till vintern?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Vad fint och bra med solceller också! Tycker också det är mysigt med lite vattenblänk i trädgården.
  Kram/Nettan

  SvaraRadera
 5. verkligen enkelt och så FINT! har själv en liten sol fontän i mitt växthus placerad i en gammal mat ho av lergods och det är så rogivande att höra det lilla plasket när man pysslar om sina tomater mm. Med vänlig hälsning Tant G.

  SvaraRadera
 6. Himla bra tips! Måste införskaffa en sådan, vet precis var jag ska ha den - och kanske en i växthuset som föregående talare.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Solsmart har ett fint utbud av solcellsdrivna fontäner, enkla att installera!
  Såg deras fontäner på Naturhistoriska riksmuseets stadsodling i somras. Köpte en himla fin bok där: Urban odling takterrass och balkong.
  /Linnea

  SvaraRadera
 8. Så fint med fontänen, blev också sugen på en till min gård 😉

  SvaraRadera
 9. Har du kvar fontänen? Hur djup måste dammen vara för att det ska funka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den fungerar fortfarande finfint! Pumpdelen är cirka 10 cm hög, och sen bygger man på med plaströren till önskad höjd, så att munstycket kommer ovanför ytan. Min kopparbalja är ganska djup, så jag har lagt ett par tegelstenar i botten, så att pumpen kommer upp lite extra.

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!