söndag 14 augusti 2016

Chalky Finish Furniture Paint

Jag var i färgaffären i grannbyn häromveckan i ett helt annat ärende, när jag hittade provburkar med Chalky Finish Furniture Paint från Rust-Oleum. Det fanns många härliga nyanser på hyllan, men jag föll för den gröna nyansen Bramwell och kände att en sådan burk var jag nog tvungen att få med mig hem. Vad jag skulle ha den till visste jag inte riktigt, men grön färg är ju alltid bra att ha hemma.

"Jag samlar på vacker grön färg," sa jag till damen i kassan.
"Ja, alla har vi våra egenheter," svarade hon och skrattade.

Sen var hon snäll och gav mig en rejäl prova-på-rabatt, eftersom produkten var alldeles nyinkommen i butiken. (Eller var det för att hon tyckte jag var helt koko och behövde lite uppmuntran? Hihi!)


I fredags kände jag att det var dags att testa den där färgen. Jag letade fram en gammal trälåda i ladan som fick bli testobjekt. Jag gav den två strykningar, för säkerhets skull. Färgen torkade rekordsnabbt, så jag väntade inte speciellt länge mellan varven. Innan färgen torkade gav den ett ganska päronglassigt intryck, men redan efter en kort stund mattades ytan och blev mer grågrön. En vacker nyans, tycker jag. Lite silvrigt salviagrön, så där.


När penseln ändå var doppad och redo, så passade jag på att rota fram två gamla loppisljusstakar ur en påse på vinden. Tidigare hade jag målat dem i en tråkig högblank vit färg (hur tänkte jag där?), men utan det minsta förarbete med slipning fick de sedan en matt grön finish. De blev riktigt fina och får nog stå kvar på köksbordet ett tag.


Det finns många kalkfärger i omlopp på marknaden just nu. Om den här färgen är bättre eller sämre än de andra låter jag vara osagt. Jag har testat ett par andra märken och tycker att de har varit ganska lika. Den här färgen var iallafall också himla lätt att arbeta med, och jag kan absolut tänka mig att testa fler nyanser framöver. (Färgkarta hittar man HÄR.)


Fotnot: Det här inlägget är som vanligt helt osponsrat. Ja, förutom rabatten i färgaffären då, men damen där var nog bara allmänt trevlig och visste förmodligen inte att jag bloggar. Om Rust-Oleum läser det här och vill tacka mig för gratisreklamen, så går det bra att maila mig, hihi!

4 kommentarer:

 1. Väldigt vacker grön färg, passar ju dig perfekt! Man får passa på att gratulera också så här i efterskott! Vilken fin tårta du bjöd på, verkar jättegod!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Ett försenat GRATTIS på födelsedagen!
  Jag har aldrig målat med kalkfärg men till nästa projekt ska jag prova. Lådan och ljusstakarna blev jättefina!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Så gnällig jag låter nu men det där är inte kalkfärg. Det är vanlig vattenbaserad platsfärg med inblandning av diverse för att ge en matt yta. Kalkfärg görs på kalk =) sen är det inte hälsofarligt eller något sådant, men kalk är det inte. Om man kan tänka sig längre torktid för samma resultat så är tempera 100% miljövänligt, inte någon akryl i närheten. Med det sagt, fin grön kulör och fina transformationer, men det finns miljövänligare alternativ om man har tålamodet till det. Du får ursäkta men det gör ont i mig när man säljer plastfärg som kalkfärg.

  SvaraRadera
 4. "Kalkfärg" skulle jag uppenbarligen ha skrivit! ;-)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!