söndag 21 augusti 2016

Geografiska inslag

Redan för flera år sedan köpte maken en gammal karta över de nordiska länderna i en antikaffär i Malmö. Kartan är i original från 1879, och det är tydligt att den faktiskt har varit använd eftersom den är vikt i nio delar. Mittrutan är klistrad på kartong, som förstärkning. Kartan har sedan legat lite halvt bortglömd på vår vind, ända till nu, då vi sett till att få den inramad. Den passar bra på den lilla väggsnutten bakom det gamla bokskåpet. (Som hyser makens samling av gamla sällskapsspel.)


Sedan tidigare har vi ju en hel del geografiska inslag i röda rummet. På träväggen ovanför arkivskåpet sitter en replika av en nordenkarta från 1600-talet, och på den röda väggen har vi gjort ett slags släktträd i form av gamla landskapsvapen, som vi har hittat på diverse loppisar genom åren. De landskap jag har anknytning till är Uppland-Blekinge-Västmanland-Östergötland och makens landskap är Skåne-Småland-Jämtland-Gotland. (Här är vi mångkulturella så det förslår, hihi!) Vid min säng hänger det ju dessutom en kopia av en gammal karta över Manhattan, som lite internationell jämvikt.


Efter en extremt slö lördag och en likaledes slö söndagförmiddag ska jag nu försöka rycka upp mig och göra något vettigt. Kanske får det iallafall bli lite gräsklippning idag. Med betoning på kanske...

2 kommentarer:

  1. Ert hem är så fint och personligt och idén med landskapsvapnen är rolig. Gamla kartor är vackra och vi har några som ligger undanstoppade, kanske skulle ta fram dem ...
    Kram Eva

    SvaraRadera
  2. Hej! Länge sen sist.. så roligt med landskapsvapen , de va snygga dessutom! Också gamla kartor är häftiga..Ni har det så fint.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!