tisdag 7 mars 2017

En ruggig historia

Att bloggvärlden kryllar av driftiga och mångsidiga människor är ett faktum som ytterligare förstärks av Ellinor Häggström. Många av oss känner Ellinor genom hennes ypperliga blogg Ellans Trädgårdsblogg, men den här tjejen har inte bara gröna fingrar; hon har också gett ut hela TVÅ skönlitterära böcker under våren! Eftersom jag är smått morbid och älskar att frossa i mord och elände, så blev jag extra glad över att få läsa ett provexemplar av den ruggigare av de två historierna: "Borgen".

"Borgen" handlar om fem dödsdömda fångar, som blir valda att delta i en ny dokusåpa. De blir instängda i en medeltida borg, och den av dem som först hittar utgången vinner ett liv i frihet. Tävlingen är helt fri från regler och hela tiden följs deltagarna av övervakningskameror, vars bilder direktsänds i TV med hela svenska folket som åskådare. Upplägget är ruggigt redan från början, och det dröjer inte länge innan konsekvenserna blir mer och mer drastiska, både på insidan och utsidan av borgens väggar. 


Jag mer eller mindre sträckläser Ellinors bok. Språket (som jag alltid är känslig för i litteratur) flödar fantastiskt fint, och man vill verkligen veta hur berättelsen ska sluta. I början associerar jag själva upplägget med en tävling på liv och död till "The Hunger Games"-serien, men ganska snart inser jag att "Borgen" inte alls är någon abstrakt framtidsvision, utan en berättelse som känns betydligt mer realistisk. Att Ellinor låter handlingen utspela sig i Sverige år 2015 är onekligen ett smart drag när det gäller verklighetsförankringen; jag får inte alls en känsla av att det är science fiction jag läser, trots att bokens verklighet inte riktigt överensstämmer med den riktiga.

Läsningen väcker många frågor om etik och moral. Hur långt är människor villiga att gå? Hur långt kan man sträcka gränsen för vad som är TV-underhållning? Vilka konsekvenser kan vårt gränslösa användande av sociala medier leda till? Hur boken slutar tänker jag naturligtvis inte berätta, men spänningen håller i sig ända fram till sista sidan. För er som gillar spänning, deckare och thrillers kommer "Borgen" helt klart bli en bra "kompanjon" på tåget, på stranden, i badet, i sängen eller i trädgårdsstolen i vår. I synnerhet för dig som är lika morbid som jag, hihi!

2 kommentarer:

 1. Jag har beställt hennes andra bok Blomsterflickan men nu blir jag ju sugen på Borgen också!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Tack så väldigt mycket för dina fina ord! Jag suger åt mig som en svamp av berömmet och firar med en stor kopp rykande varmt te och lite choklad mitt på blanka onsdagseftermiddagen. :-)
  Hoppas du får en trevlig sångstund i eftermiddag. Må så gott och tack än en gång!
  /E

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!