torsdag 15 juni 2017

Grönskande London

Dagen efter Chelsea Flower Show skulle vi inte flyga hem förrän vid 19-snåret på kvällen, så vi beslutade oss för att tillbringa dagen med att promenera runt i stadsdelen Chelsea och titta på trädgårdar. Utanför parkområdena hade jag inte föreställt mig att det skulle finnas så mycket växtlighet, men där misstog jag mig verkligen. Hela London är ju verkligen som en stor trädgård; det grönskar och blommar överallt! Har man ingen trädgård får man odla på fasaden.


Vi vandrade förbi kyrkogårdar med makalösa rosplanteringar...


... och likaledes prunkande rosor i små entréträdgårdar.


Kan man inte plantera direkt i marken, så kan man ju sätta ett träd eller en uppstammad buske i en trälåda och plantera sommarblommor runtomkring. 


På pyttesmå outnyttjade markplättar mellan husen har man ofta anlagt hela rabatter. Den här är ju makalöst snygg! Och vilket trevligt sätt att kamouflera fula elskåp och annat trist.


Innanför grindar på små courtyards kan det finnas mycket spännande att titta på. Jag smygfotade in genom gallret på flera ställen, som i den här trolska innergården. Oj, vilka vackra gamla krukor!


Vackra smidesdetaljer tittar fram i det gröna. Såna här fönstergaller kanske man skulle satsa på!


En balkonglåda med färgglada blommor kan ju också vara en trädgård.


Det här blåregnet var helt fantastiskt! För att inte tala om den vackra smidesgrinden och den turkosgröna dörren. Undrar just vem som bor i den här djungeln?


Rosor i vackra lerkrukor i gult och grönt, som hade kunnat få flytta raka vägen hem till mig.


Och titta här, en designad miniträdgård på bara ett par kvadratmeter! Med buxbom, så klart. 


En ståtlig gammal trädgårdsurna blir extra fin som ögongodis högt uppe på en grindstolpe. Den vill man nog inte ha i huvudet, hihi!


Rosor, rosor, mera rosor!


England är verkligen ett trädgårdsland, och London måste nästan vara världens trädgårdshuvudstad. Och tänk, allt det här vackra tittade vi på helt gratis! Helt klart ett tips, om ni åker till London.

2 kommentarer:

  1. Helt makalöst! Blir inspirerad, trots liten balkong... / Siv

    SvaraRadera
  2. Men såå vackert! Tack för din guidade tur trots att jag ingen biljett hade:)
    Skorpan

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!