tisdag 4 juli 2017

Brösarp, Haväng och Kivik

Vi har förmånen att bo nära Österlen, så vi brukar göra små utflykter ner dit alla tider på året. Om sommaren är det naturligtvis speciellt vackert här nere. Man behöver egentligen ingen plan, utan kan bara köra runt och stanna när/där lusten faller på. Dagens första stopp blev i Brösarp, där vi strosade runt och tittade på rosor och vackra putsade hus. 


Vi åt lunch på Gästgiveriet, som lagar Skånes godaste äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon. Mums! Men ack så mäktigt... Jag fick lite paltkoma där, kan man lugnt säga.


Sen tittade vi in i alldeles på tok för dyra antikaffärer. Vad sägs om en grön glasskål för 2200 kronor? Är man bortskämd med de ofta tokbilliga loppispriserna som gäller hemma i "Glesbygd" så fnissar man åt ganska många prislappar på Österlen. Fast det är ju klart skillnad på riktiga antikviteter och på sånt skrot som jag brukar köpa, hihi!


Däremot kom jag ut från en outlet med en ny sandfärgad läderjacka för halva ordinarie priset, som jag tror kommer bli användbar både sommar, höst och vår. 


Sen körde ner till Haväng, som verkligen är paradiset på jorden. På de sandiga hedarna ovanför havet går det hästar på sommaren, vilket förstärker intrycket av att man har hamnat i Edens lustgård. Vackert som ett vykort, med de ljunglila blommorna i gräset.


Längst upp på kullen ligger en gammal dös från yngre stenåldern, som en mäktig hälsning från människor som levde här 5500 år före oss. 


Härifrån har man utsikt över Hanöbukten med nationalparken Stenshuvud skymtandes i bakgrunden. Några modiga själar badade i det kalla vattnet, men jag nöjde mig med att doppa fötterna. Brrrr! 


På delar av stranden låg det torkad tång, som nästan såg ut som stelnad lava. I tången händer det att man hittar bärnsten, om man har tålamod att leta. Vackra vanliga stenar som havet har slipat runda finns det också gott om. Den stenplockande 7-åringen i mig vaknade till liv för en stund.


Vårt sista stopp den här gången blev Kivik, där vi körde förbi Björn Ranelids fru (nästan kändispoäng ju!) och drack kaffe på supertrevliga Stinas Café nere vid musteriet.


Här kan man ju nästan tro att Fröken Grön har varit framme och bestämt inredningen! Hon skulle iallafall kunna tänka sig att flytta in här, omedelbart och bums. 


Så enkel men vacker dekoration med rödklöver och andra blommor i en helt vanlig glasburk. Det måste jag nog apa efter.


Och i fönstren ljuvligt citrondoftande pelargoner (?) av något slag. Någon som vet vad de heter?


Vi kikade in på Äpplets Hus och i musteributiken när vi ändå var i krokarna, men köpte inget med oss hem. Däremot beundrade vi solkatterna som letade sig igenom pergolans täta växttak och nästan glittrade som discobelysning på marken.


Sen plockade vi upp en burk kromoxidgrön linoljefärg i en byggvårdsbutik, och när vi hade kommit så långt var det dags att styra kosan hemåt igen. På mindre än en timme var vi hemma på Solhäll. Tänk, så bra vi bor!

4 kommentarer:

 1. Hørtes ut som en skikkelig koselig tur, med mange fine opplevelser. hilsen Inger

  SvaraRadera
 2. Dr Westerlunds Hälsoblomma, eller doftpelargon helt enkelt.
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Skorpan! Jag funderade just på om det kunde vara en sådan, men jag har nog aldrig sett en som blommar tror jag. Väldigt vacker!

   Radera
 3. Tänk att bo så nära Österlen och kunna besöka alla ljuvliga platser där! Härliga bilder på vackra ställen och den gröna inredningen lockade kan jag tro! Supersnygg jacka du hittade! Alltid skönt med lite paus från trädgårdsarbetet kan jag tro. Fortsatt sköna sommardagar önskar jag dej!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!