lördag 19 maj 2018

Pingstafton i "Glesbygd"

Att det är pingstafton idag hade jag nästan glömt. Det är liksom ingen helg man firar, eller gör ni? Jag har varit lite plantskolesugen i flera dagar, så på förmiddagen idag körde jag en sväng till Oppmanna plantskola. På inköpslistan stod en ny vit ädelsyren att sätta i det nyligen uppkomna "hålet" i bersån bakom gårdspumpen, så det gjorde jag. Det blev en sort som heter Alice Harding, som jag hoppas kommer växa till sig och hinna ikapp sina kompisar på sikt. 


Jag köpte även ett helt gäng olika sorters sommarblommor att bland annat ha på mitt planteringsbord. Det blev vit-rosa kaskadpelargon, tvillingsporre och japansk myrten.


Och så ett par sommarljus av sorten 'Flamingo White', som är så där skir och yvig som jag gillar. Jag stoppade ner krukorna i en rostig gammal plåtlåda, som jag fyndade på Pernillas gårdsloppis i början av månaden. 


Inspirerad av trädgårdsdrottningen Victoria Skoglund slog jag även till på två havtornplantor av sorten 'Hikul'. Victoria klipper sina som stora silvriga klot, och det vill man ju gärna apa efter. Fast mina plantor är så fjuttigt små, så det lär nog ta sin lilla tid...


Sen klippte jag gräset runt uteplatsen, men tröttnade och struntade i resten. Det får bli imorgon. Istället gav jag mig i kast med att återställa rabatten runt snöbollsbusken, som blev mer eller mindre övertäckt med jord vid förra årets grävning. Stenkanten hade försvunnit helt och hållet under jord, så jag grävde upp dem och lade om dem. 


Sen rensade jag ur en massa gräs och rötter och försökte rädda det som gick att rädda. En del växter hade "drunknat" helt, men "på vänt" i en pallkrage hade jag ett gäng koreanska plymspireor, som fick flytta hit. De blir bara 15 centimeter höga, så de kan nog passa bra här. 


Och ser ni de små klockliknande blommorna som klättrar nertill på stammarna? Det är någon slags alpklematis, som jag planterade för ett par år sedan, och som aldrig riktigt har tagit sig. Men nu har den alltså det, hurra! 


Lagom till eftermiddagskaffet baxade maken och jag ner en bänk och satte utanför vår lilla stuga. Aldrig har väl en fika på en byggarbetsplats smakat så gott, hihi!


Innan jag avslutade min utedag klippte jag av några kvistar från snöbollsbusken och satte in dem i en emaljkanna på glasverandan. Idag är snöbollsbuske min favoritblomma, hihi!


Medan jag stod och vattnade nere i köksträdgården ikväll, så kom det en liten farbror i fårskinnstofflor promenerandes. Han hade varit på kalas, sa han, och nu ville han ha skjuts hem till en av grannbyarna i norr. Det tog inte så lång tid för mig att förstå att han var på rymmen från äldreboendet längre ner på gatan, och efter ett telefonsamtal dit kom det två söta undersköterskor och ledsagade honom hem. Här i "Glesbygd" är det händelserika dagar, må jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!