måndag 18 juni 2018

Svarta bergen

I slutet av varje läsår brukar vi åka på en liten utflykt på mitt jobb. Idag var just den dagen, och den här gången blev det ett litet strövtåg i hembygden, kan man säga. Vi hamnade här:


Svarta bergen är ett område i nordöstra Skåne där man bryter diabas, som är en svart magmatisk bergart. Hägghults stenbrott är fortfarande aktivt i en nyare del av området, men det gamla stenbrottet är vattenfyllt idag och är verkligen en mäktig syn. 
Den gamla delen av stenbrottet fungerar som ett slags arbetslivsmuseum idag, där man får lära sig mer om hur stenbrytningen gick till förr i tiden. Författaren Harry Martinson bodde i trakten som barn och skrev så här i sin kända roman "Nässlorna blomma":

"Män i slokhattar växte ur marken. Vart barnen gingo för att leka öppnade sig avgrundsdjupa stenbrott, svartmyllrande av män med dynamit i händerna. Deras munnar voro fyllda av eder, sånger och väldiga försäkringar. De borrade in järnkäppar i berget; slog ner dem med släggor och så sköt de. Eld i berget! skrek de och klungade ihop sig i passet. Då dånade det där nere och stationssamhället gungade till. Så var det varje dag, hela dagen, överallt var det förbjudet att gå. Landskapet var uppfläkt och urholkat."


Många konstnärer, både svenska och internationella, arbetar i diabas, och på Hägghults stenbrott finns det mycket kul att titta på när man vandrar runt på området.
"Vad är ni för typer som springer runt här och stör?" undrade den här filuren och hans vänner. 


Diabasen från Svarta bergen lär vara ovanligt fin. Bland annat Empire State Building i New York är klätt med diabas, som kommer härifrån. Har ni vägarna förbi i sommar kan jag verkligen rekommendera ett besök här. 

4 kommentarer:

 1. Spännande utflykt! Lägger den på minnet...
  Tisdag och veckan rullar på mot midsommar :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Tyvärr har jag inte vägarna förbi Empire State Building i sommar:)
  Skorpan
  Trevlig sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det blev ju ett härligt syftningsfel där!

   Radera
 3. Intressant! Både om stenbrottet och Empire state building

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!