söndag 17 juni 2018

Målarverkstad i stugan

Medan jag var på trevlig utflykt igår var maken hemma och primade putsväggarna och grundmålade träväggarna. Idag har vi fortsatt måla, och eftersom det småtråkiga underarbetet redan var avklarat, så gick resten av arbetet mer eller mindre som en dans. Den råa träpanelen (som är vanlig fasadpanel) fick en grågrön färg från Jotun som heter 1283 Lys grå umbra, medan de pusade väggarna rollades med kulören 1624 Letthet från samma kollektion. (Taket målade vi med vit matt panelfärg redan för någon vecka sedan.) Träet sög färg som bara den, så två lager räcker inte, så det blir till att handla mer färg någon dag i veckan. 


Vi skippade silikatfärg på väggarna och körde en något mer lättarbetad variant från Jotun, som heter Premium mur. Fröken Grön leker proffsmålare i loppisfyndad målarjacka. Är man inte proffs, så kan man ju iallafall se ut som ett proffs, haha! (Hoppas företaget vars logga finns på ryggen är bra, för nu får de ju lite gratisreklam.)


Jag älskar att måla, men hur man lyckas göra det utan att söla ner hela sig övergår mitt förstånd. Färg från topp till tå är mer min melodi. Men resultatet brukar bli bra ändå, och det är ju huvudsaken. 


Vi målade även inne i den lilla skrubben, som också har putsade väggar på två väggar och fasadpanel på de andra två. Det här utrymmet är egentligen tänkt som ett litet förråd, men i golvplattan är det redan förberett om man vill dra in avlopp för toalett framöver. Därför bad vi också byggarna att fixa till en liten fönsterrad med glasbetongblock när de murade upp väggen, så att det inte blir så klaustrofobiskt här inne. 


Nu är den där lilla fönsternischen nästan finast på hela huset! Lite som inne i badrummet. Kanske kommer vi att använda utrymmet som omklädningsrum istället för att ställa tältsängar och annat trist där. 


Man längar ju lite tills vi får dra av golvpappen, men det gör vi inte förrän vi har målat träväggen en omgång till. Däremot var det en befrielse att få dra bort den blå maskeringstejpen från fönster, elurtag och strömbrytare. Vi kör med svarta Renova-brytare i hela stugan, precis som i badrummet. Svart gör sig så himla bra mot de vita väggarna. På väggen till höger om bastudörren sitter kontrollpanelen till bastun, och den matchar ju riktigt fint i färg. Jag kunde inte låta bli att ställa dit en liten krukväxt på fönsterbrädan, för att få lite inredningskänsla.


När vi är färdigmålade kommer byggarna tillbaka och sätter dörrfoder och golv- och taklister. (Det är därför vi har kunnat fuska lite med målningen i mötena där.) De ska också sätta in en dörrkarm med dörr in till förrådsdelen. Sen får maken och jag grunna vidare på vad dörrar och fönsterbräden ska få för färg. Vi tänker oss att olja in dem i något med lite färgpigment i, men vi får väl se vad som passar ihop med golvet, helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!